ANP16 feb '12 21:35Aangepast op 16 feb '12 22:28

Goede macrocijfers zetten Wall Street hoger

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse effectenbeurzen zaten donderdag in de lift. Beleggers waren positief gestemd over de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten na een aantal beter dan verwachte macrocijfers. Ook was er optimisme over een mogelijke overeenstemming in de eurozone over een nieuw hulppakket voor Griekenland.

Na een aarzelende start steeg de toonaangevende Dow-Jonesindex, waarin de 30 belangrijkste fondsen zijn opgenomen, 1 procent tot 12.904,08 punten. De breder samengestelde S&P 500-index liet een plus van 1,1 procent zien op 1358,04 punten, de hoogste stand in 9 maanden. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot 1,5 procent hoger op 2959,85 punten.

Meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, industrie en huizenmarkt zorgden voor optimisme. Ook uit Europa kwamen bemoedigende berichten. Beleggers hebben goede hoop dat de eurolanden akkoord gaan met een nieuw steunpakket om Griekenland voor een bankroet te behoeden. Maandag wordt daarover een besluit verwacht.

Kraft Foods

Onder de hoofdfondsen in New York moest alleen voedingsmiddelenconcern Kraft Foods een bescheiden stapje terug doen. De overige fondsen noteerden hoger. Vooral technologieaandelen waren gewild. Microsoftwas de sterkste stijger in de Dow met een plus van meer dan 4 procent. Ook Hewlett-Packard deed het goed met een koerswinst van 2,6 procent.

Ook bankaandelen deden het goed, ondanks een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's dat van een groot aantal financiële instellingen wereldwijd de kredietwaardigheid ter discussie staat. Goldman Sachs, een van de banken waarvoor een afwaardering dreigt, steeg toch 1,3 procent in waarde. Bank of America werd meer bijna 4 procent meer waard.

De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie steeg op de termijnmarkt met 0,5 procent tot 102,30 dollar. Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,3140 dollar, tegen 1,3075 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen