ANP8 feb '12 11:55Aangepast op 8 feb '12 13:08

Beurzen houden hoop op Grieks akkoord

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten woensdag voorzichtige winsten zien in navolging van de positieve stemming in Azië. De handel stond opnieuw in het teken van Griekenland. Beleggers koesterden de hoop dat een bankroet van het land zal worden voorkomen.

,,Stapje voor stapje lijkt het wat beter te gaan op de beurzen. Er heerst iets meer rust en vertrouwen in de markt. We blijven dan ook gematigd optimistisch. De kleinere fondsen doen het wat beter dan de grotere fondsen, waardoor de AEX wat achterblijft. Voor nu blijft het wachten op Griekenland in de hoop dat er met een akkoord in ieder geval meer tijd wordt gewonnen'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent hoger op 327,36 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 534,22 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,8 procent.

Duitse export

De stemming werd enigszins gedrukt door een sterker dan verwachte daling van de Duitse export. De export daalde in december met 4,3 procent. Dat was de sterkste afname sinds januari 2009. De Duitse import nam in december ook onverwacht af. Daarnaast voorspelde de Franse centrale bank dat de economie van Frankrijk in het eerste kwartaal van 2012 zal stagneren.

Beleggers wachten op de uitkomsten van het crisisberaad tussen de Griekse premier Lucas Papademos en de leiders van de Griekse regeringspartijen. De regeringspartijen moeten de voorstellen voor de bezuinigingen die nodig zijn om Griekenland te laten voldoen aan de voorwaarden voor nieuwe noodhulp goedkeuren.

ECB

Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal is de Europese Centrale Bank (ECB) bereid een bijdrage te leveren aan de schuldverlichting voor Griekenland. De ECB zou bereid zijn af te zien van de winsten die de bank kan behalen op zijn Griekse obligaties.

In de AEX gingen de staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam opnieuw aan kop met winsten van circa 4 procent. Unilever en Reed Elsevier waren de sterkste dalers met minnen van 1,2 procent.

Wavin

In de MidKap steeg Wavin 8,6 procent tot 10,36 euro. Het Mexicaanse Mexichem neemt de Nederlandse buizenfabrikant over voor 10,50 euro per aandeel. Wavin beveelt het bod, dat werd verhoogd van 10 euro per aandeel, aan bij zijn aandeelhouders. Het overnamebod waardeert Wavin op ongeveer 531 miljoen euro.

In Londen noteerde BHP Billiton onveranderd na publicatie van de halfjaarcijfers. De grootste mijnbouwer ter wereld liet daarbij weten zich minder zorgen te maken over de economische ontwikkelingen in Europa dan eind vorig jaar. BHP Billiton blijft daarnaast vertrouwen houden in de Chinese industrie.

De euro was 1,3280 dollar waard, tegen 1,3245 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 99,35 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 116,75 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen