ANP26 mrt '12 16:25Aangepast op 26 mrt '12 17:39

Bernanke: betere arbeidsmarkt nog onzeker

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN) - Het is geen uitgemaakte zaak dat de recente groei van de werkgelegenheid in de VS doorzet. Om het werkloosheidspercentage daadwerkelijk naar beneden te brengen zou de economie harder moeten groeien. Dat zei de voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken Ben Bernanke maandag.

Bernanke merkte op dat daling van het werkloosheidscijfer, van 9,1 procent afgelopen zomer naar 8,3 procent in februari, niet in lijn was met de gematigde groei van de Amerikaanse economie in die periode. Daarnaast zijn volgens hem de omstandigheden op de arbeidsmarkt nog verre van normaal.

De opmerkingen van Bernanke lijken er op te wijzen dat de Federal Reserve voorlopig geen plannen heeft om de stimuleringsmaatregelen die de bank voor de economie heeft ingesteld te beëindigen. Ook de rente zou dan voorlopig op het uiterst lage niveau kunnen blijven waar die nu op staat.

De Fed verlaagde het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten in december 2008 tot bijna nul procent en liet in de afgelopen maanden nog weten dat die stand tot eind 2014 waarschijnlijk niet wordt gewijzigd. Door meevallende berichten over de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt staken speculaties over een vroegere renteverhoging de afgelopen weken echter de kop op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen