ANP28 aug '12 11:51

Beurzen geven terrein prijs

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gaven dinsdag terrein prijs. Een verlaging van de groeiverwachtingen in Japan wakkerde de bezorgdheid over de economische vooruitzichten aan. Daarnaast bleven beleggers voorzichtig in afwachting van de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week.

,,De omzetten op de beurzen liggen zowel in Europa als de Verenigde Staten op de laagste niveaus van het jaar. Dit geeft aan hoe afwachtend de stemming is. Op de obligatiemarkt is het ook heel rustig en het cijferseizoen is zo goed als afgelopen. We wachten allemaal op wat de centrale banken gaan doen. In Europa is het daarbij van belang of het Duitse constitutionele hof op 12 september het noodfonds ESM zal goedkeuren", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middaghandel 0,6 procent lager op 330,44 punten. De MidKap-index zakte 0,7 procent tot 502,45 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,6 en 0,4 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, bleef de FTSE 100-index onveranderd.

Mario Draghi

Beleggers werden daarnaast verrast door het bericht dat Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), niet aanwezig zal zijn op de bijeenkomst van centrale bankiers in de Verenigde Staten. Volgens een ECB-woordvoerder heeft Draghi afgezegd vanwege ,,de zware werklast in de komende dagen". De ECB-president zou zaterdag een toespraak houden in Jackson Hole.

De AEX kende 22 dalers en drie stijgers. Chipmachinefabrikant ASML stond onderaan met een verlies van 2,1 procent. Postbezorger PostNL volgde met een min van 1,8 procent. Grootste stijger was luchtvaartconcern Air France-KLM met een plus van 2,2 procent.

Ordina

Ordina won 1,9 procent. De automatiseerder wist het verlies in de eerste helft van dit jaar flink terug te dringen dankzij lagere reorganisatiekosten. Volgens Ordina blijven de markten waarin het bedrijf opereert wel onzeker, zowel in Nederland als in België.

Op de lokale markt steeg D.E Master Blenders 2,5 procent. Het koffie- en theebedrijf heeft afgelopen boekjaar dankzij prijsstijgingen een hogere omzet geboekt. De winst daalde mede door kosten die werden gemaakt voor de afsplitsing van moederbedrijf Sara Lee tot 118 miljoen euro. De boekhoudfraude in Brazilië drukte de winst met 3 miljoen euro.

Parijs

In Parijs won Crédit Agricole 0,7 procent. De Franse bank heeft in het tweede kwartaal veel last gehad van de economische problemen in Zuid-Europa. Door forse afschrijvingen en tegenvallende prestaties in Griekenland en Italië daalde de winst met bijna 70 procent. De bank verwacht binnenkort overeenstemming te bereiken over de verkoop van de Griekse dochteronderneming Emporiki.

De euro was 1,2549 dollar waard, tegen 1,2515 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 96,08 dollar per vat en Brentolie werd 0,2 procent duurder op 112,53 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen