ANP1 mei '12 19:33

Industriecijfer neemt zorgen VS weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen gingen dinsdag zorgeloos omhoog. Een cijfer over de groei van de industrie in de Verenigde Staten nam de angst onder beleggers weg dat de economie van de VS zou afzwakken. Optimisme regeerde over de handel, waarbij de Dow-Jonesindex kort steeg tot het hoogste niveau sinds 2007.

De hoofdindex op Wall Street noteerde in de middaghandel 0,9 procent hoger op 13327,72 punten. De S&P 500-index stond 1,1 procent hoger en technologiebeurs Nasdaq kreeg er 1 procent bij.

Cijfers van het Amerikaanse Institute of Supply Management (ISM) wezen uit dat de Amerikaanse industrie in april harder is gegroeid dan in de maand daarvoor. De inkoopmanagersindex steeg naar een stand van 54,8 in april van 53,4 in maart. Economen hadden gerekend op een stand van 53.

Bouwuitgaven

De vreugde over het ISM-cijfer werd iets getemperd doordat de bouwuitgaven in de VS in maart nauwelijks bleken te zijn toegenomen. De uitgaven stegen met 0,1 procent, terwijl vooraf werd gerekend op een stijging met 0,5 procent.

Farmareus Pfizer was een van de meest in het oog springende fondsen. Het concern zag de winst in het eerste kwartaal met 19 procent dalen. Het bedrijf had last van goedkope versies van kaskraker Lipitor, een middel tegen te hoog cholesterol, waarop het patent eind vorig jaar afliep. Op de beurs sleepte Pfizer er dinsdag nog een winst van 0,1 procent uit.

Chesapeake

Gasproducent Chesapeake steeg ruim 7 procent na het bekendmaken van een bestuurswissel.

De euro was 1,3219 dollar waard tegen 1,3222 bij het sluiten van de beurs in Londen op dinsdag. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie steeg met 1,3 procent tot 106,22 dollar. Brentolie ging 0,2 procent omhoog tot 119,66 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen