ANP15 feb '12 14:56Aangepast op 15 feb '12 15:15

'Eurogroep overweegt uitstel Griekse hulp'

ANP
ANP

BRUSSEL (AFN) -De eurolanden willen toezeggingen over een groot deel van de nieuwe noodleningen voor Griekenland mogelijk uitstellen tot na de verkiezingen in dat land. Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis van diverse bronnen.

De ministers van Financiën van de eurolanden zouden niet overtuigd zijn door de toezeggingen van de belangrijkste Griekse politici dat zij alle pijnlijke bezuinigingsmaatregelen ook na de verkiezingen, die naar verwachting in april plaatsvinden, zullen uitvoeren. Zij zouden Griekenland daarom momenteel alleen van precies genoeg geld willen voorzien om een bankroet van het land te voorkomen. Dit zou kunnen door de schuldverlichting die met banken en andere investeerders is afgesproken, in de komende weken in te laten gaan. Op die manier kan ervoor worden gezorgd dat Griekenland eind maart aan de verplichting kan voldoen om 14,5 miljard euro aan schuld af te lossen.

Europa moet dan wel enkele tientallen miljarden uittrekken om investeerders over de streep te trekken en om de Griekse banken overeind te houden. Toezeggingen over de rest van de eerder beloofde hulpleningenzouden echter kunnen worden uitgesteld tot na de verkiezingen.

Niets toezeggen

Europa zou ook nog kunnen besluiten niets toe te zeggen tot na de verkiezingen. Dan zouden de eurolanden wel het gat van 14,5 miljard euro moeten opvangen dat eind maart ontstaat. ,,Dat is zonde van het geld, maar het kan'', aldus een van de ingewijden.

,,Ze zullen de opties bespreken'', zei een van de andere bronnen over het telefonische overleg dat de euroministers later op de dag houden. ,,Er is druk vanuit verschillende landen om de boot af te houden totdat er concrete toezeggingen zijn vanuit Griekenland. Dat kan tot na de verkiezingen duren.'' De druk zou vooral vanuit Duitsland komen, met steun van Nederland en Finland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen