ANP30 nov '12 19:47Aangepast op 30 nov '12 21:48

Washington houdt Wall Street aan de grond

NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York stonden vrijdag licht lager. Tegenvallend nieuws over de bestedingen in de Verenigde Staten en de aanhoudende onenigheid tussen Democraten en Republikeinen over de begrotingscrisis zorgden voor terughoudendheid.

De Dow-Jonesindex noteerde tegen het einde van de handel 0,1 procent lager op 13.006 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent naar 1413 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 3003 punten.

De Amerikaanse president Obama zei in een toespraak dat hij niet zal accepteren dat een handvol Republikeinen de verlenging van belastingverlagingen voor de middenklasse ,,gijzelt'' om lagere belastingen voor rijken te behouden. De Republikeinse leider Boehner antwoordde dat belastingverhogingen schadelijk zijn voor de economie, maar gaf aan wel bereid te zijn naar een oplossing te zoeken. Hij benadrukte echter dat er een impasse is tussen beide partijen.

Consumentenuitgaven

Voorbeurs werd bekend dat de uitgaven van Amerikaanse consumenten in oktober met 0,2 procent zijn gedaald op maandbasis. Het was de eerste daling in 5 maanden. Economen gingen ervan uit dat de bestedingen onveranderd zouden blijven. Tevens bleek dat het inkomen van de Amerikaanse consumenten vorige maand gelijk is gebleven, terwijl was gerekend op een toename met 0,2 procent.

Een opsteker was het nieuws dat de industrie in de regio rond Chicago in november weer is gegroeid, na 2 maanden van krimp.

Zynga

Internetspelletjesmaker Zynga, bekend van FarmVille en CityVille, zakte bijna 6 procent na een herziening van het samenwerkingsverband met het socialenetwerkbedrijf Facebook. Onder de nieuwe voorwaarden verliest Zynga zijn speciale status als spelletjesontwikkelaar voor Facebook en mag Facebook eventueel ook eigen spelletjes ontwikkelen voor zijn platform.

De euro stond op 1,300 dollar, tegen 1,3005 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 88,79 dollar per vat. Brentolie steeg 0,3 procent.

Gerelateerde artikelen