ANP4 mei '12 12:00

Beurzen lager in afwachting banencijfer VS

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen vrijdag opnieuw omlaag. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van het officiële Amerikaanse banencijfer dat later op de dag wordt gepubliceerd. Ook wordt met spanning uitgekeken naar de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland, die dit weekeinde plaatsvinden.

,,De beurzen wachten op het banencijfer uit de VS. De verwachtingen zijn echter niet erg hoog na de teleurstellende cijfers eerder deze week. Ook zijn er dit weekeinde verkiezingen. In Frankrijk lijkt Hollande de presidentsverkiezingen te gaan winnen. In Griekenland wordt het spannender. Daar lijkt het moeilijker te worden om een nieuwe regering te vormen'', aldusbeleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 305,47 punten. De MidKap-index zakte 1,4 procent tot 504,92 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,8 procent.

Gemengd beeld

Macro-economische cijfers uit de eurozone lieten vrijdag een gemengd beeld zien. Uit definitieve cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in april meer is afgenomen dan eerder werd gedacht. De detailhandelsverkopen in de eurozone lieten daarentegen in maart een onverwachte stijging zien.

Het banenrapport, dat de Amerikaanse overheid om 14.30 uur (Nederlandse tijd) publiceert, zal naar verwachting uiteindelijk de stemming gaan bepalen op de beurzen. Economen gepolst door Reuters houden rekening met een groei van 170.000 banen in april. In maart kwamen er slechts 120.000 banen bij.

Dalers

In de AEX behoorde chemiebedrijf DSM tot de grootste dalers met een verlies van 2,6 procent na een adviesverlaging door Bank of America Merrill Lynch. Verffabrikant AkzoNobel leverde 1,7 procent in. De vakbonden hebben vrijdag hun leden bij AkzoNobel opgeroepen om op 8, 10 en 14 mei het werk te onderbreken om een beter sociaal plan af te dwingen. KPN was de grootste stijger met een winst van 2,9 procent.

Air France-KLM zakte 0,4 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het eerste kwartaal van 2012 een nettoverlies van 368 miljoen euro. Hoge brandstofkosten en een daling van het vrachtvervoer wogen zwaar op het resultaat. Ondanks de moeilijke tijden handhaafde Air France-KLM de doelstellingen voor 2012.

Banken

In Parijs klom BNP Paribas 1,2 procent. De Franse bank boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht dankzij de verkoop van zijn aandeel in vastgoedgroep Klépierre. Royal Bank of Scotland steeg in Londen 2,6 procent. De bank, die voor ruim 80 procent in handen is van de Britse staat, zag de operationele winst in het eerste kwartaal sterker toenemen dan verwacht.

De euro was 1,3125 dollar waard, tegen 1,3150 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 101,29 dollar per vat enBrentolie werd 1 procent goedkoper op 114,97 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen