ANP10 dec '12 16:29

Turkije krijgt voor het eerst nieuwe kerk

ISTANBUL (ANP) - In Istanbul wordt voor het eerst in de bijna 90-jarige geschiedenis van de republiek Turkije een geheel nieuwe kerk gebouwd. Het bestuur van de metropool Istanbul heeft daarvoor het groene licht gegeven. De bouw van de kerk door de Aramese gemeenschap zal ongeveer 3 jaar in beslag nemen.

De kerk wordt gebouwd op het terrein waar tot de jaren 60 een kapel en een begraafplaats van de Arameeërs in gebruik waren. Die zullen worden gerenoveerd, melden media maandag. In Turkije is het juridisch moeilijk een kerk te stichten, deels omdat er veel wantrouwen heerst tegen christelijke kerken. Er slepen al jaren verschillende zaken over eigendommen tussen de Turkse staat en een aantal religieuze gemeenschappen.

De Arameeërs zijn verwikkeld in een van de meest spraakmakende zaken, die draait om eigendomsrechten van land rondom het beroemde Mor Gabriel-klooster in het zuidoosten van Turkije. In Istanbul wonen zo’n 10.000 Arameeërs. Zij vormen daarmee na de Armeniërs de grootste religieuze minderheid in de stad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen