ANP10 mei '12 12:35Aangepast op 10 mei '12 17:17

Kerkklok Uithoorn dreigt te vallen

UITHOORN (ANP) - De klok in de 38 meter hoge kerktoren van een kerk aan de Schans in Uithoorn dreigt naar beneden te vallen. De constructie van de kerktoren is namelijk wankel. De brandweer heeft het gebied rond de kerktoren afgezet en is bezig met een evacuatie.

Het betreft de Sint-Jan de Doperkerk, ook bekend als de Schanskerk. De voormalige rooms-katholieke kerk is al een paar jaar gesloten. Het gebouw verkeert volgens een gemeentewoordvoerster in zeer slechte staat. Ze zegt dat er een serieus risico bestaat op instorting en dat er donderdag snel actie moest worden ondernomen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is het gebied in een cirkel van 60 meter rondom de kerk afgezet. Dit is een voorzorgsmaatregel. ,,We kijken nu hoe dit op een veilige manier opgelost kan worden'', aldus de brandweerwoordvoerder.

Sporthal

Winkels van het winkelcentrum Amstelplein in Uithoorn hebben donderdag op last van de brandweer de deuren moeten sluiten. Geëvacueerde omwonenden worden opgevangen in een sporthal. In totaal gaat het om 71 huishoudens en tien bedrijven. Een woordvoerster van de gemeente kon niet zeggen hoeveel bewoners gebruikmaken van de opvang. Ze worden wel geregistreerd. In sporthal De Scheg zijn al enkele tientallen mensen bijeen.

Geprobeerd wordt de omgeving van de leegstaande Sint-Jan de Doperkerk zo snel mogelijk veilig te maken. De omgeving van de kerk is afgezet. Volgens de gemeente worden nu met een aannemer maatregelen voorbereid om de constructie te versterken en de kerktoren te behoeden voor instorten.

In de loop van de middag zijn twee grote kranen gearriveerd. Op grote hoogte onderzoeken deskundigen de gevel met de twee wankele torens aan weerszijden. De gemeentewoordvoerster verwacht dat de ornamenten aan de buitenmuren worden verwijderd. Ook wordt de kerkklok verwijderd of verstevigd om vallen te voorkomen. De gemeente Uithoorn kan niet zeggen hoelang de werkzaamheden gaan duren en wanneer de omwonenden weer naar huis kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen