ANP30 aug '12 09:18Aangepast op 30 aug '12 09:48

AEX opent met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is donderdag met verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen lager in navolging van de koersverliezen in Azië. Beleggers lijken er steeds minder van overtuigd dat Fed-voorzitter Ben Bernanke vrijdag nieuwe steunmaatregelen zal aankondigen voor de Amerikaanse economie.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent lager op 329,49 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 502,14 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt leverden tussen 0,2 en 0,6 procent in.

In de AEX was chemiebedrijf DSM de grootste daler met een min van 1,6 procent. ING ging aan kop met een winst van 2,1 procent. De bank en verzekeraar maakte bekend ING Direct Canada te verkopen aan de Canadese bank Scotia Bank. De transactie levert naar verwachting ongeveer 1,1 miljard euro na belastingen op.

TomTom stijgt

TomTom steeg 1,1 procent. Het navigatiebedrijf heeft een partnerschap gesloten met BMW voor het integreren van zijn Go Live-systeem in bepaalde modellen.

Beddenverkoper Beter Bed en advies- en ingenieursbedrijf Grontmij wisten beleggers niet te bekoren met de bedrijfsresultaten. Beter Bed, dat last heeft van de sombere stemming onder Europese consumenten, zakte 2,3 procent. Grontmij daalde 6,1 procent na een ruimschootse verdubbeling van het kwartaalverlies. De resultaten van effectenbank Kas Bank vielen wel in goede aarde. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 3,8 procent.

Ctac

Op de lokale markt schoot Ctac procent ruim 13 omhoog. Het softwarebedrijf wist in het afgelopen halfjaar een verlies om te buigen in winst. De onderneming handhaafde ook de verwachting voor 2012.

In Parijs klom Carrefour 6,6 procent in afwachting van de presentatie van de plannen om de resultaten te verbeteren. Het Franse supermarktconcern heeft in de eerste helft van het jaar veel last gehad van de moeilijke economische omstandigheden in Spanje, Griekenland en Italië. Carrefour leed daardoor een nettoverlies van 31 miljoen euro.

De euro was 1,2542 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 95,24 dollar per vat en Brentolie steeg 0,3 procent tot 112,90 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen