ANP15 mei '12 09:14Aangepast op 15 mei '12 10:14

AEX opent hoger

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs dinsdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. De stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte Duitse economische groei. Beleggers bleven echter voorzichtig in afwachting van de politieke ontwikkelingen in Griekenland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,7 procent hoger op 300,23 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 487,01 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,5 en 0,9 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse economie in het eerste kwartaal met 0,5 procent is gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van 2011. Economen rekenden op een groei van 0,1 procent. De Franse economie liet in het eerste kwartaal conform verwachting een nulgroei zien.

Technocratische regering

De Griekse president Carolos Papoulias heeft voorgesteld om een technocratische regering te vormen. Hij heeft alle partijen, uitgezonderd extreem-rechts, uitgenodigd voor een nieuwe overlegronde. Als de besprekingen dinsdag vastlopen, is de kans op nieuwe verkiezingen groot.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden, liet maandagavond weten dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone geen onderwerp van discussie is. Volgens Juncker zal alles in het werk worden gesteld om het land binnen de club te houden.

Grootste stijger

In de MidKap werden de kwartaalcijfers van AMG goed ontvangen. Het aandeel was met een plus van 2,9 procent de grootste stijger. De metaalspecialist liet weten ondanks alle onzekerheden te streven naar een hogere omzet en bedrijfsresultaat in 2012 dan in 2011.

Beleggers reageerden ook positief op de resultaten van SNS Reaal. Het aandeel klom 0,8 procent. Het financiële concern zag de winst bij de banktak afnemen door een verlies op het omruilen van Griekse obligaties. Bij de verzekeringstak nam de winst daarentegen toe.

Allianz

In Frankfurt won Allianz 0,7 procent. De Duitse verzekeraar boekte in het eerste kwartaal een winst van 1,4 miljard euro. 's Werelds grootste verzekeraar profiteerde ervan dat er zich minder natuurrampen voordeden dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

De euro was 1,2860 dollar waard, tegen 1,2841 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 94,81 dollar per vat en Brentolie klom 0,2 procent tot 111,82 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen