ANP27 apr '12 12:45Aangepast op 27 apr '12 22:50

Denen pakken 9 mensen op in terreurzaak

ANP
ANP

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense politie heeft vrijdag in Kopenhagen op last van de binnenlandse veiligheidsdienst PET negen mensen aangehouden. Zij zouden een terroristische aanslag hebben beraamd. Dat bevestigde de politie van de Deense hoofdstad vrijdagavond in een schriftelijke verklaring. Zes van de negen worden na verhoor waarschijnlijk zaterdag vrijgelaten.

De politie zal de rechter zaterdag vragen de overige drie verdachten in voorlopige hechtenis te nemen op grond van overtreding van de wapenwet. PET meldde vrijdag dat het trio wordt verdacht van mogelijke terroristische activiteiten. Het gaat om een 22-jarige Jordaniër en een 23-jarige Turk die beiden in Denemarken wonen, en een 21-jarige Deen die normaliter in Egypte woont.

De hoofdverdachten werden op twee adressen aangehouden. Bij huiszoekingen is minstens één automatisch vuurwapen met munitie gevonden. Deense juristen menen dat politiediensten met de relatief lichte aanklacht tijd willen winnen om bewijs te verzamelen, zonder dat de drie weer op vrije voeten komen.

In Denemarken lopen twee processen tegen terreurverdachten. Vier mensen worden vervolgd voor het beramen van een aanslag op het kantoor van een Deense krant die in 2005 een omstreden cartoon van de profeet Mohammed publiceerde. De andere zaak is tegen vijf jonge mannen die begin april zijn aangeklaagd voor aanslagen op belangrijke gebouwen en instellingen in Kopenhagen. Ze werden op heterdaad betrapt bij het stichten van een brand in een politiepand.

Gerelateerde artikelen