ANP18 dec '12 08:20Aangepast op 18 dec '12 09:07

'China mikt op groei van 7,5 procent in 2013'

EPA
EPA

PEKING (AFN/BLOOMBERG/AFP) - De Chinese regering mikt komend jaar opnieuw op een economische groei van 7,5 procent. Dat meldden ingewijden uit de Chinese financiële sector dinsdag.

Het groeidoel zou de uitkomst zijn van een bijeenkomst van de belangrijkste economische beleidsmakers van de op een na grootste economie ter wereld. Daar zou ook zijn besloten dat de inflatie komend jaar moet uitkomen op 3,5 procent. Dat is het laagste niveau sinds 2010.

De Chinese economie groeide de afgelopen 10 jaar met zo'n 10 procent per jaar. De regering mikt nu op een lager groeitempo in een poging de binnenlandse markt te versterken, zodat de economie minder afhankelijk wordt van de export. Voor 2012 mikte China ook op een groei met 7,5 procent.

Moeilijk en onzeker

De Chinese overheid waarschuwde dinsdag dat de economische problemen in Europa en de Verenigde Staten de groei van de internationale handel ook volgend jaar zullen remmen. ,,De economische situatie blijft moeilijk en onzeker, de internationale groei blijft beperkt, terwijl het protectionisme toeneemt'', stelde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel. ,,Er is daarom weinig reden optimistisch te zijn over de handelsomstandigheden voor China.''

China mikte dit jaar op een groei van de internationale handel met 10 procent. In de eerste 11 maanden van 2012 bedroeg de toename echter nog geen 6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen