ANP21 aug '12 08:38Aangepast op 21 aug '12 09:19

Winstdaling Glencore door grondstofprijzen

ZURICH (AFN) - De Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore heeft in de eerste helft van het jaar de winst met 26 procent zien dalen. Dat was voornamelijk het gevolg van lagere prijzen voor grondstoffen. De nettowinst van 1,81 miljard dollar, circa 1,5 miljard euro, overtrof nog wel licht de verwachtingen van analisten.

Glencore meldde verder geen veranderingen wat betreft het bod op mijnbouwer Xstrata, dat deze zomer in de gevarenzone is gekomen. Xstrata en Glencore bereikten in februari al een akkoord om samen te gaan. Maar Qatar, de op een na grootste aandeelhouder van Xstrata, wil dat Glencore zijn bod verhoogt.

Glencore, dat met een belang van 34 procent de grootste aandeelhouder is van Xstrata, biedt 2,8 nieuwe eigen aandelen per aandeel Xstrata. In de ogen van Qatar moet dat worden opgeschroefd naar 3,25 aandelenGlencore per aandeel Xstrata.

Bestuursvoorzitter Ivan Glasenberg van Glencore zei dinsdag de eis van Qatar niet te begrijpen. Volgens de topman is het staande bod nog aantrekkelijker geworden door de ,,evolutie van de grondstoffenmarkten.''Glasenberg voegde toe dat het bod op Xstrata voor de hand ligt maar dat de beoogde overname niet ,,nu of nooit'' is. ,,Ook in de toekomst zal er potentie zijn voor een deal.''

Gerelateerde artikelen