ANP30 okt '12 12:53

Bedrijfsresultaten zetten beurzen hoger

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten dinsdag winsten zien. De stemming werd gesteund door meevallende kwartaalcijfers van onder meer olieproducent BP en de financiële concerns UBS en DeutscheBank. In Amsterdam stond Imtech onder druk na een winstwaarschuwing.

,,De beurzen laten een opvallende stijging zien. Waar het optimisme precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Er zijn wel wat bedrijven met cijfers gekomen die beter waren dan verwacht, zoals BP. Ook gaan de verzekeraars weer wat omhoog. Beleggers lijken te verwachten dat de schade door orkaan Sandy minder groot zal zijn dan gevreesd", aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent hoger op 331,47 punten. De MidKap-index bleef onveranderd op 522,33 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent. De Europese aandelenmarkten varen opnieuw op eigen kompas aangezien Wall Street voor de tweede dag op rij dicht zal blijven vanwege Sandy.

UBS

In Zürich zette UBS de stijging voort met een winst van 4,6 procent. De Zwitserse bank bracht meevallende kwartaalresultaten naar buiten en bevestigde het mes te gaan zetten in zijn investeringstak. Daardoor komen circa 10.000 banen te vervallen. Het aandeel klom maandag al 6 procent op mediaberichten over de aanstaande reorganisatie.

BP won in Londen bijna 5 procent. Het olieconcern voerde zijn nettowinst in het derde kwartaal op en verhoogde het dividend met 12,5 procent. In Frankfurt klom Deutsche Bank 4 procent. De grootste bank van Duitsland boekte in het derde kwartaal meer winst dan een jaar eerder dankzij fors betere resultaten bij zijn zakenbankdivisie.

TomTom

In de Amsterdamse MidKap-index stond Imtech onderaan met een min van 4,6 procent na een winstalarm. De technisch dienstverlener ontslaat 900 werknemers en neemt daarvoor een eenmalige last van 50 miljoen euro. TomTom won 3,1 procent en herstelde daarmee van een eerder koersverlies. Volgens analisten van SNS Securities heeft het navigatiebedrijf in het derde kwartaal solide resultaten afgeleverd.

De euro was 1,2949 dollar waard, tegen 1,2900 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 85,92 dollar per vat en Brentolie werd 0,2 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen