ANP4 apr '12 08:01Aangepast op 4 apr '12 08:39

'Lagere opening AEX'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal woensdag met verlies beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen in navolging van de lagere standen in New York en Azië. De negatieve stemming wordt veroorzaakt door de notulen van de Federal Reserve, waaruit bleek dat de Amerikaanse centrale bank op dit moment weinig voelt voor extra steunmaatregelen voor de economie.

,,De AEX opent 1,5 punt lager. De Fed gooit roet in het eten. De Amerikanen zijn redelijk tevreden over hoe het gaat en voelen weinig voor extra maatregelen. Beleggers hadden echter gehoopt op meer steun. ZolangdeAEX de 317 punten houdt is er sprake van een technische correctie en blijft de opwaartse trend intact. Alle ogen zijn nu gericht op het Amerikaanse banenrapport op vrijdag'', aldus Barry van der Laan, hoofd van IGMarkets Netherlands.

Aan het bedrijvenfront maakte automatiseerder Logica bekend dat financieel directeur Seamus Keating met onmiddellijke ingang is afgetreden om zich te richten op ,,andere interesses''. Keating was naast zijn rolalsCFO bij Logica verantwoordelijk voor de activiteiten in de Benelux. Logica verwacht dat die activiteiten door de ingezette reorganisatie dit jaar weer winstgevend zijn.

Azië

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag verliezen zien. In Tokio verloor de Nikkei 2,3 procent en zakte daarmee voor het eerst sinds 23 maart weer onder de 10.000 punten. Het was het grootste dagverlies voor de Japanse beurs in 5 maanden tijd.

De aandelenbeurzen in New York sloten dinsdag lager na de publicatie van de jongste notulen van de Amerikaanse centrale bank. In de notulen van de Fed viel te lezen dat slechts 'enkele' beleidsmakers denken dat er op korte termijn aanvullende steunmaatregelen nodig zijn als de groei van de economie afneemt of de inflatie langere tijd zeer laag blijft. Bij de vergadering in januari leek er nog een brede consensus daarover te bestaan.

VS

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 13.199,55 punten. De S&P 500 daalde 0,4 procent tot op 1413,31 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 3113,57 punten.

De Europese aandelenbeurzen verloren eerder op de dag ook al flink terrein. Beleggers maakten zich zorgen over de economische situatie in Spanje en werden ook beïnvloed door de negatieve ontwikkeling van de graadmeters op Wall Street.

Europa

De Amsterdamse AEX-index sloot 1,3 procent lager op 322,03 punten. De MidKap-index verloor 0,5 procent tot 545,33 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt daalden tot 1,1 procent. Parijs verloor 1,6 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3198 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 103,54 dollar per vat en Brentoliezakte 0,1 procent tot 124,68 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen