ANP14 jun '12 07:59Aangepast op 14 jun '12 08:41

'Vlakke opening AEX'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs opent donderdag naar verwachting vlak. De andere Europese beurzen zullen bij de opening ook weinig beweging laten zien. De bezorgdheid over Griekenland en Spanje houdt beleggers aan de zijlijn. Ook gaat Italië opnieuw naar de markt om geld op te halen.

,,De AEX opent vlak. We krijgen naar verwachting hetzelfde beeld als gisteren, waarbij het negatieve nieuws zich opstapelt. De verlaging van de kredietstatus van Spanje zal daarbij de stemming onder druk zetten. Het is wel opvallend hoe de markt blijft liggen gezien alle onzekerheden. Daarnaast wordt opnieuw uitgekeken naar een Italiaanse obligatieveiling. Het land moest woensdag een fors hogere rente bieden om zijn leningen te slijten'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Aan het bedrijvenfront liet ING donderdag weten dit jaar nog een deel van de ontvangen staatssteun terug te willen betalen. De bank en verzekeraar wil onder meer de opbrengsten van de verkoop van ING Direct in de Verenigde Staten gebruiken voor het aflossen van de steun. ING moet nog 3 miljard euro aan steun en een boete van 50 procent terugbetalen.

Moody's

Kredietbeoordelaar Moody's heeft woensdagavond de waardering van Spaanse staatsleningen met drie stappen verlaagd en waarschuwde voor mogelijke verdere afwaarderingen. De afwaardering is het gevolg van het Spaanse verzoek om noodsteun voor zijn banken. Volgens Moody's neemt door de steun de schuldenlast van Spanje nog verder toe.

Daarnaast hebben de Grieken in de afgelopen dagen massaal geld van hun bankrekeningen gehaald. Ze zijn bang dat de financiële instellingen omvallen als anti-Europese partijen zondag de verkiezingen winnen en Griekenland terugtrekken uit de euro. Volgens bankiers zagen de grote banken dagelijks 500 tot 800 miljoen euro aan tegoeden verdwijnen.

Nervositeit

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag overwegend kleine verliezen zien. Beleggers waren nerveus over de Griekse verkiezingen van zondag en over de financiële situatie in Spanje. In Tokio sloot de Nikkei 0,2 procent lager.

De aandelenbeurzen op Wall Street zakten woensdag in de loop van de handelsdag in het rood. Nervositeit over Europa en tegenvallende macrocijfers waren daar debet aan. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent lager op 12.496,38 punten. De S&P 500-index leverde 0,7 procent in tot 1314,88 punten en de Nasdaq verloor 0,9 procent tot 2818,61 punten.

Mineur

De meeste Europese aandelenbeurzen sloten eerder op de dag ook in mineur. De handelsdag verliep grillig omdat beleggers geen risicovolle posities wilden innemen in de aanloop naar de Griekse verkiezingen.

De AEX in Amsterdam daalde 0,1 procent tot 291,60 punten. De MidKap-index verloor 1,5 procent tot 481,03 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden respectievelijk 0,1 en 0,6 procent in, terwijl de beurs in Londen een winst boekte van 0,2 procent.

De euro was donderdag voorbeurs 1,2560 dollar waard, tegen 1,2594 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 82,56 dollar per vat en Brentoliesteeg 0,1 procent tot 97,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen