ANP28 nov '12 07:54

Fitch voorziet wanbetaling Argentinië

NEW YORK (AFN) - Argentinië heeft het voorlopig verbruid bij kredietbeoordelaar Fitch. Het ratingbureau verwacht dat het Zuid-Amerikaanse land binnenkort niet aan zijn financiële verplichtingen zal voldoen en verlaagde zijn kredietwaardigheid dinsdagavond in één keer met vijf stappen tot een van de laagste categorieën (CC).

Een Amerikaanse rechter bepaalde eerder deze maand dat Argentinië voor 15 december 1,3 miljard dollar aan achterstallige leningen moet terugbetalen. Die verplichtingen stammen uit de diepe economische crisis van 2001, toen Argentinië besloot alle betalingen aan internationale schuldeisers op te schorten.

Argentinië weigert de schulden te betalen, omdat die in handen zouden zijn van speculatieve beleggers die niet hebben meegewerkt aan de herstructurering van de Argentijnse schuldenberg. Fitch waarschuwde dat een weigering om de schuld op tijd te voldoen zal worden opgevat als wanbetaling.

De huidige situatie ondermijnt volgens Fitch het vertrouwen in Argentinië. Dat vertrouwen staat al onder druk door de verslechterende overheidsfinanciën van het land en de toenemende staatsbemoeienis in verschillende sectoren van de economie, aldus de kredietbeoordelaar.

Gerelateerde artikelen