ANP29 nov '12 19:05Aangepast op 29 nov '12 22:00

Republikeinen voeren druk op in debat

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN) - De Republikeinen zien vooralsnog weinig vooruitgang in de onderhandelingen over de Amerikaanse begroting. Dat liet de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, donderdag weten.

Volgens Boehner is het na 2 weken onderhandelen nog onduidelijk welk compromis het Witte Huis voor ogen heeft om de dreigende 'fiscal cliff' te omzeilen. Dat is een reeks bezuinigingen en belastingverhogingen die automatisch in werking treedt als er geen akkoord wordt gesloten over de begroting. Die kunnen zeer negatieve gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie.

,,Ik hou de hoop dat er in de komende dagen productieve gesprekken kunnen plaatsvinden. Maar het Witte Huis moet serieus aan de slag''', zei Boehner na een gesprek met minister van Financiën Timothy Geithner. Die kwam volgens de Republikein donderdag niet met een nieuw plan waarop een deal kan worden gebaseerd.

Forse bezuinigingen

Boehner gaf nogmaals aan dat hogere belastingen voor de Republikeinen alleen acceptabel zijn als daar forse bezuinigingen tegenover staan. Volgens hem zijn er op dat vlak echter nog weinig serieuze voorstellen gedaan door de Democraten.

,,We hebben geen idee wat het Witte Huis bereid is te doen'', stelde Boehner. ,,Ik ben teleurgesteld over waar we staan en over wat er de afgelopen weken is gebeurd.''

Verhoging schuldplafond

De leider van de Democraten, Harry Reid, gaf donderdag aan dat een verhoging van het schuldplafond van de Amerikaanse overheid onderdeel moet zijn van een compromis over de begroting. Het maximale niveau van de staatsschuld moet omhoog om ervoor te zorgen dat de overheid aan haar verplichtingen kan blijven voldoen.

Het Witte Huis riep op zijn beurt de Republikeinen op ,,geen drama'' te maken van de verhoging van het schuldplafond. ,,De president verwacht dat het Congres zijn werk doet. Daar hoort bij dat ervoor wordt gezorgd dat de overheid haar rekeningen kan betalen'', aldus een woordvoerder.

Gerelateerde artikelen