ANP22 dec '12 09:15Aangepast op 22 dec '12 11:52

Samsom bezorgd om verzet tegen bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - PvdA-fractieleider Diederik Samsom heeft zich tijdens de formatie soms zorgen gemaakt over het verzet dat de manier van onderhandelen met de VVD zou kunnen oproepen. Hij vroeg zich weleens af of een nog te vormen kabinet de rit wel uit zou uitzitten. ,,Ik vrees wel eens dat we over een jaar zeggen: het was mooi, jammer dat het over is."

Samsom deed zijn uitspraken op 19 oktober. NRC Handelsblad publiceerde deze zaterdag een artikel op basis van een reeks gesprekken met de PvdA-leider in de afgelopen maanden. Inmiddels is Samsom ervan overtuigd dat dit kabinet de termijn van 4 jaar vol zal maken, ondanks de heftige maatregelen die worden genomen.

Samsom stelt dat Nederland niet kan zonder de hervorminigen die hij met de VVD heeft afgesproken. ,,Na 10 jaar van eerst ontkenning en daarna onmacht, moeten we Nederland nu klaar maken voor een nieuwe realiteit. Dit decennium hebben we nog, anders stormen we de afgrond in. We moeten de maatschappij voorbereiden op lagere groei, een vergrijzende bevolking, klimaatverandering en de energiecrisis."

Hij denkt dat Nederland in zwaarder weer zit dan de bevolking en politici willen toegeven. ,,We hebben altijd tegen elkaar gezegd: het gaat nu slecht, maar structureel zijn we op orde. Misschien is dat helemaal niet zo en is onze en samenleving aan grondiger herziening toe dan mensen tot nu toe dachten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen