ANP25 nov '12 22:57

'Nog geen lijsttrekker centrumlinks Italië'

ROME (ANP) - Partijleider Pier Luigi Bersani maakt de meeste kans om lijsttrekker van de centrumlinkse PD (Partido Democratico) te worden bij de parlementsverkiezingen die volgend voorjaar in Italië worden gehouden. Hij haalde zondag volgens de peilingen bij de interne verkiezingen de meeste stemmen, maar niet de vereiste absolute meerderheid. Daarom wordt volgende week zondag een tweede ronde gehouden.

Miljoenen Italianen konden zondag hun stem uitbrengen. Volgens de peilingen heeft Bersani (61), secretaris van de partij, ongeveer 43 tot 45 procent van de stemmen gekregen. Hij moet het in de tweede ronde opnemen tegen de veel jongere, 37-jarige burgemeester van Florence, Matteo Renzi, die op ongeveer 33 tot 36 procent staat. Renzi is een nieuwkomer in de Italiaanse politiek. Hij laat zich inspireren door de Amerikaanse president Barack Obama.

Volgens peilingen haalt de PD veruit de meeste stemmen bij de parlementsverkiezingen. De lijsttrekker van de partij maakt daarom grote kans de volgende premier van Italië te worden, tenzij de huidige regeringsleider, de technocraat en partijloze Mario Monti, alsnog de nieuwe regeringsploeg gaat leiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen