ANP9 feb '12 15:26

Film Franse revolutie opent festival Berlijn

EPA
EPA

BERLIJN (ANP) - Met de vertoning van het kostuumdrama Les adieux à la reine (Vaarwel koningin) opent donderdagavond het 62e filmfestival van Berlijn. De film van de Franse regisseur Benoît Jacquot beschrijft de eerste dagen van de Franse Revolutie in de zomer van 1789 vanuit het standpunt van het hofpersoneel in het Paleis van Versailles. De in Duitsland geboren Hollywoodster Diane Kruger speelt de rol van Marie Antoinette, de gemalin van koning Lodewijk XVI. Beiden zullen 4 jaar later hun leven onder de guillotine eindigen.

Directeur Dieter Kosslick van het festival zegt dat hij mede voor de film van Jacquot als opening heeft gekozen, omdat het festival dit jaar extra aandacht besteedt aan recente volksopstanden, zoals de omwentelingen in de Arabische landen en de Occupybeweging tegen de ongelijke verdeling van de rijkdom in de wereld. ,,Een jaar geleden kwam (de Egyptische president) Hosni Mubarak ten val en ik denk dat de laatste 48 uur dat hij en andere despoten aan de macht waren, niet veel verschilden van die van Marie Antoinette'', zei de directeur tegen verslaggevers.

Het drama van Jacquot behoort tot de 18 films die meedingen naar de Gouden en Zilveren Beren. Die worden eind volgende week uitgereikt. De jury staat dit jaar onder leiding van de Britse regisseur Mike Leigh. Hij velt zijn oordeel samen met onder anderen de Nederlandse fotograaf en regisseur Anton Corbijn, de Amerikaanse acteur Jake Gyllenhaal, de Iraanse regisseur Asghar Farhadi en de Franse filmmaker François Ozon.

Jolie

Andere films die meedingen, zijn onder meer White deer plain van de Chinees Wang Quan'an, die in 2007 de Gouden Beer won, en Jayne Mansfield's car, het epos over de Oorlog in Vietnam van de Amerikaan Billy Bob Thornton, die vooral als acteur bekend is. Vorig jaar won het Iraanse A separation van Farhadi de Gouden Beer voor beste film. Die film is nu kandidaat voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Behalve de 18 films die voor de Beren in aanmerking komen, zijn tot en met 19 februari nog zo'n 400 films uit allerlei landen te zien. De documentaire van Klaartje Quirijns over Corbijn beleeft er volgende week zijn wereldpremière. Zij volgde het jurylid in Berlijn ruim 3 jaar in zijn werk. Superster Angelina Jolie is al in de Duitse hoofdstad. Zij presenteert zaterdag haar regiedebuut The land of blood and honey.

Gerelateerde artikelen