ANP15 okt '12 19:32

Citigroup trekt Wall Street omhoog

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York noteerden maandag halverwege de handel stevige plussen. Meevallende cijfers van Citigroup stuwden de bankaandelen.

De Dow-Jonesindex noteerde 0,7 procent hoger op 13.417 punten. De brede S&P 500 klom 0,6 procent tot 1438 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent tot 3057 punten.

Citigroup noteerde 4,6 procent hoger. De Amerikaanse bank zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal met 88 procent kelderen door een eenmalige afschrijving. Exclusief eenmalige posten nam de kwartaalwinst echter sterker dan verwacht toe. Citigroup zag de hypotheekverstrekking aantrekken en boekte ook betere resultaten met zijn zakenbankactiviteiten.

Bank of America

Ook andere banken profiteerden. Bank of America was de grootste stijger in de Dow-Jonesindex met een winst van 2,4 procent. JPMorgan Chase, wiens cijfers vrijdag minder goed werden ontvangen, won nu 1,7 procent.

Beleggers blijven echter voorzichtig met betrekking tot Europa, waar gewacht wordt op een formeel hulpverzoek door Spanje.

Krimp

Op macro-economisch vlak bleek voorbeurs dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in september met 1,1 procent zijn gestegen. Economen hadden gerekend op een toename met 0,8 procent. De meevallende cijfers over de verkopen voeden de hoop dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker is gegroeid dan verwacht.

Daarnaast werd bekendgemaakt dat de industriële activiteit in de regio rond New York in oktober voor de derde maand op rij is gekrompen. De krimp was wel minder sterk dan een maand eerder.

Xbox Music

Aan het overnamefront werd bekendgemaakt dat het Japanse telecombedrijf Softbank een belang van 70 procent wil nemen in de Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie Sprint Nextel voor 20,1 miljard dollar (15,5 miljard euro). Het zou de grootste buitenlandse overname door een Japans bedrijf ooit zijn. Sprint Nextel verloor in New York 0,7 procent.

Microsoft lanceerde maandag een nieuwe muziekdienst, genaamd Xbox Music. Het aandeel steeg 1,4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen