ANP25 jan '12 10:20

Lagarde pleit voor samenvoeging EFSF en ESM

EPA
EPA

PARIJS (AFN) - De eurolanden kunnen hun vuurkracht tegen de crisis vergroten door hun tijdelijke noodfonds (EFSF) te laten opgaan in het permanente reddingfonds (ESM), in plaats van de fondsen elkaar deze zomer al te laten vervangen. Dat zei de hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, woensdag tegen radiozender Europe 1.

,,Als ze zouden fungeren als één gemeenschappelijke Europese pot dan zou dat een heel sterk teken van vertrouwen in Europa zijn'', stelde Lagarde. Het ESM moet volgens de huidige plannen het EFSF vervangen. Het permanente fonds krijgt een leencapaciteit van minstens 500 miljard euro. Het tijdelijke EFSF heeft nog ongeveer 250 miljard euro te besteden.

Het IMF en de Europese Commissie hameren er al lange tijd op dat het valscherm voor eurolanden met financiële problemen moet worden versterkt. Duitsland heeft zich hier tot op heden tegen verzet, maar lijkt de afgelopen weken wat meer in beweging te komen.

Maart

De ministers van Financiën van de eurozone gaven maandagavond aan dat in maart zal worden bekeken of het ESM met 500 miljard euro groot genoeg is. Zij spraken ook af dat landen die het begrotingsverdrag, dat strengere begrotingsdiscipline afdwingt, niet ondertekenen, geen beroep kunnen doen op steun uit het ESM.

Het ESM zou oorspronkelijk pas in juli 2013 worden opgericht. Maandagavond spraken de Europese ministers echter definitief af dat de invoering van het permanente fonds al deze zomer plaatsvindt. De noodsteun die al vanuit het EFSF aan Ierland en Portugal is toegezegd loopt wel door tot de zomer van volgend jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen