ANP18 dec '12 15:06

Kredietbeoordelaars buigen zich over KPN

AMSTERDAM (AFN) - Kredietbeoordelaars Standard & Poor's (S&P) en Moody's overwegen hun kredietbeoordeling van KPN te verlagen vanwege het bedrag van 1,35 miljard euro dat het telecombedrijf uitgaf tijdens een frequentieveiling van de Nederlandse staat. Dat maakten de kredietbeoordelaars dinsdag bekend.

Moody's hanteert een Baa2-rating voor KPN, maar heeft dat nu 'under review'. Doorgaans volgt dan binnen een paar maanden de daadwerkelijke verlaging. S&P heeft voor de lange termijn een BBB-rating en wijzigt de vooruitzichten nu in 'negatief'. Binnen 3 maanden verwacht S&P een beslissing te nemen over de rating.

,,De aankoop van licenties voor een periode van 17 jaar is van strategisch belang voor KPN, dat daarmee zijn sterke posities in 2G en 3G kan behouden. Daarnaast kan het bedrijf met nieuwe frequenties beginnen met het uitrollen van de volgende generatie 4G LTE technologie'', aldus Moody's. ,,Echter, de aankopen waren aanzienlijk duurder dan wij voorzagen, waardoor de investering leidt tot een verslechtering van KPN's kredietprofiel. Die waren al zwak voor een Baa2 kwalificering.''

Uitdagende omstandigheden

S&P wijst op de uitdagende omstandigheden op de thuismarkt. KPN heeft volgens de kredietbeoordelaar steeds minder opties over om schulden af te bouwen en de onzekere marktomstandigheden te tackelen.

Maandag verlaagde Fitch al zijn kredietoordeel over KPN omdat het bedrag dat het telecomconcern spendeerde tijdens de veiling ongeveer 1 miljard euro hoger was dan Fitch voorzag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen