ANP27 mrt '12 11:45

Verschil met Duitse rente neemt licht af

AMSTERDAM (AFN) - Het verschil in de rentes op Nederlandse en Duitse staatsobligaties is dinsdag na een aanvankelijke stijging licht teruggelopen. Het verschil in het rendement ligt echter nog altijd aanzienlijk hoger dan in de afgelopen maanden.

De rente op Nederlandse 10-jarige staatsobligaties lag dinsdag circa 57 basispunten (0,57 procentpunt) hoger dan die op vergelijkbare Duitse leningen. Aan het begin van de dag liep het verschil op van 58 tot bijna 60 punten. Aan het begin van deze maand bleef het verschil nog beperkt tot 45 punten.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente duidt op een lagere waarde en geeft aan dat beleggers minder vertrouwen hebben in het betreffende schuldenpapier. Het renteverschil met Duitsland liep vorige week sterk op, van 50 tot 58 basispunten. Door de onzekerheid over het tempo waarin het Nederlandse overheidstekort wordt aangepakt en over de houdbaarheid van de regeringscoalitie eisen beleggers een hogere beloning op hun investeringen in de Nederlandse staatsschuld.

De Amerikaanse bank Citigroup deed eind vorige week een duit in het zakje door in een onderzoeksrapport te concluderen dat Nederland niet meer bij de financiële kern van de eurozone hoort. Volgens de bankeconomen bestaat die kern alleen nog uit Duitsland, Finland en Luxemburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen