ANP17 okt '12 14:09

Dance levert half miljard euro per jaar op

ANP Kippa
ANP Kippa

AMSTERDAM (ANP) - De grote internationale successen van de Nederlandse dj's en de dance-scene is van grote betekenis voor de Nederlandse economie. In ons land gaat er jaarlijks ruim een half miljard euro (587 miljoen euro) in om. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat woensdag is gepresenteerd op het Amsterdam Dance Event (ADE) in Amsterdam.

Het onderzoek, uitgevoerd door economisch advieskantoor EVAR Advisory Services in opdracht van ADE, ID&T en Buma/Stemra, laat zien dat met name de grote festivals en evenementen (met meer dan 3000 bezoekers) aan economisch belang hebben gewonnen. In 2011 waren deze naar schatting goed voor ruim 137 miljoen euro, een groei van bijna 68 procent ten opzichte van 2002.

Ook de economische bijdrage van dj’s en muziekproducenten is sterk gegroeid. Geraamd wordt dat hun activiteiten een financiële stroom van ruim 254 miljoen euro genereren.

Armin van Buuren

Nederlandse evenementenorganisatoren doen, met ID&T als 'gezichtsbepalende exporteur', naar schatting met 35 miljoen euro ook goede zaken in het buitenland. Een groeiend aantal buitenlandse bezoekers weet de Nederlandse dance-evenementen te vinden. De ruim 20 festivals met internationale bezoekers genereerden in 2011 in totaal bijna 10 miljoen euro aan recette en overige bestedingen.

Het eerste exemplaar van het rapport was voor dj Armin van Buuren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen