ANP20 aug '12 05:14

Voorwaardelijke doodstraf Gu Kailai in China

HEFEI (ANP) - Een Chinese rechtbank heeft Gu Kailai, de vrouw van een vroegere toppoliticus, maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke doodstraf voor de moord op een Britse zakenman. Dat heeft de advocaat van de familie van het slachtoffer gezegd.

De straf houdt waarschijnlijk in dat de Chinese levenslang in de gevangenis blijft, met een proeftijd van 2 jaar. Als Gu Kailai zich binnen die tijd misdraagt, wordt de doodstraf alsnog voltrokken. ,,We aanvaarden deze beslissing'', reageerde He Zhengsheng, advocaat van het slachtoffer Neil Heywood.

Een medewerker van de familie, die medeplichtig is, werd veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf. Vier agenten kregen celstraffen, omdat zij hebben geprobeerd de moord geheim te houden. De dood van de Brit werd aanvankelijk toegeschreven aan een hartaanval.

Neil Heywood

Buitenlandse journalisten mochten niet bij de zitting aanwezig zijn. Gu heeft bekend dat ze in november vorig jaar de 41-jarige Neil Heywood heeft vergiftigd. Tijdens het proces verklaarde ze dat ze geestelijk was ingestort en vreesde voor het lot van haar zoon. Die had een ruzie met de zakenman.

De 53-jarige Gu is getrouwd met Bo Xilai. Hij leidde de Communistische Partij in Chongqing, de grootste gemeente ter wereld. Eerder was hij minister van Handel. Xilai gold lang als de rijzende ster binnen de Communistische Partij, maar viel begin dit jaar in ongenade. Tegen hem loopt een onderzoek. Hij is sinds het uitbreken van het schandaal niet meer in het openbaar verschenen.

Londen reageerde maandag tevreden over het proces. ,,We zijn tevreden over het feit dat de Chinese autoriteiten een onderzoek hebben gedaan naar de dood van Heywood en hen veroordeeld hebben die ze verantwoordelijk achten voor de moord'', aldus de Britse ambassade in Peking. Groot-Brittannië heeft China ook gevraagd om de doodstraf niet uit te voeren.

Gerelateerde artikelen