ANP27 jan '12 15:56Aangepast op 27 jan '12 16:56

Beurzen verder omlaag na groeicijfer VS

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zakten vrijdag verder weg nadat bekend werd dat de economische groei in de Verenigde Staten lager is uitgevallen dan verwacht. Ook bleven beleggers voorzichtig in afwachting van de uitkomsten van de cruciale onderhandelingen over de afschrijving van de Griekse schulden.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent lager op 319,37 punten. DeMidKap-index zakte 0,5 procent tot 515,30 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden respectievelijk 1,2 en 1 procent. Frankfurt hield het verlies beperkt tot 0,5 procent.

Op Wall Street stonden de beurzen kort tot 0,6 procent lager. De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,8 procent. Economen hadden vooraf gerekend op een groei van 3 procent.

Griekenland

De onderhandelingen over de kwijtschelding van Griekse schulden werden vrijdag voortgezet. Eurocommissaris Olli Rehn verwacht dat er nog dit weekend en anders de komende dagen een akkoord wordt bereikt. ,,We zijn dichtbij'', zei hij tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

In de AEX werd de dalerslijst aangevoerd door verzekeraar Aegon met een min van 2,4 procent. Postbedrijf PostNL was de grootste stijger met een winst van 0,9 procent.

Air France-KLM

Luchtvaartbedrijf Air France-KLM daalde 1,1 procent. Brussel onderzoekt of de samenwerking tussen Air France-KLM, Alitalia en Delta wel conform de Europese concurrentieregels is. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, sluit verboden kartelafspraken niet uit.

Automatiseerder Ordina en bouwbedrijf Heijmans waren de grootste dalers in de MidKap, met verliezen van 1,3 procent. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties was een stijger met een plus van 0,6 procent.

Lokale markt

Op de lokale markt zakte OctoPlus 1,6 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft ondanks een financieringsronde niet genoeg werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen. Het bedrijf vertrouwt er wel op de continuiteït van de onderneming voor de komende 12 maanden te waarborgen.

Ctac steeg 1,9 procent. De automatiseerder draagt Douwe van der Werf voor als financieel bestuurder. Halverwege november 2011 trad de vorige financieel bestuurder van Ctac, Jan-Willem Wienbelt, per direct terug na een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

De euro was 1,3115 dollar waard, tegen 1,3160 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 99,93 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent duurder op 111,50 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen