ANP17 feb '12 11:34

Journalist Anil Ramdas overleden

ANP Kippa
ANP Kippa

AMSTERDAM (ANP) - Schrijver, journalist en programmamaker Anil Ramdas is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn huis in Loenen aan de Vecht overleden. Dat heeft de stichting Multiculturele Televisie Nederland (MTNL) vrijdag bevestigd. Ramdas was 54 jaar. Het is niet bekend waaraan hij is overleden.

Ramdas, die donderdag jarig was, was onder meer essayist en correspondent in India voor NRC Handelsblad. Hij werkte ook als programmamaker en presentator voor de VPRO. In de jaren '90 maakte hij onder meer het radioprogramma Zilte Stranden.

Ook maakte hij een documentaire over Suriname, waar hij in 1958 werd geboren. Na in 2007 weer een tijd in dit land te hebben gewoond, schreef hij het boek Paramaribo: de vrolijkste stad in de jungle. Van 2003 tot 2005 was hij directeur van het culturele centrum De Balie in Amsterdam. Ramdas was ook bestuurslid van het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling en lid van de Raad voor Cultuur.

Visitekaartje

Voor de Stichting Multiculturele Televisie Nederland (MTNL) maakte Ramdas al anderhalf jaar de wekelijkse talkshow Z.O.Z., uitgezonden door de VPRO en AT5. Directeur/hoofdredacteur Jos Campman spreekt van een verlies. ,,Hij was ons visitekaartje.'' In de talkshow sprak Ramdas met gasten uit politiek en cultuur over onderwerpen die spelen op het vlak van samenwerking en diversiteit. ,,Of'', zegt Campman, ,,zoals Anil het zelf altijd zei: onderwerpen die jonge goed opgeleide mensen met een allochtone achtergrond interesseren.''

VPRO en AT5 zenden zaterdag de laatste aflevering van Z.O.Z. opnieuw uit, aldus Campman. NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch toonde zich in een reactie geschokt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen