ANP5 mrt '12 23:55Aangepast op 6 mrt '12 00:20

Swedish Automobile wordt Spyker

ANP
ANP

ZEEWOLDE (AFN) - Swedish Automobile (Swan) richt zijn pijlen volledig op het onderdeel Spyker en wil dan ook zijn naam wijzigen in Spyker. Alle aandacht en fondsen gaan naar de ontwikkeling en verkoop van de luxeauto's. Het is een logisch gevolg van het faillissement van de dochteronderneming Saab.

Swan stelde maandagavond ,,aantrekkelijke vooruitzichten'' te zien in Spyker. Swan wilde Spyker 1,5 jaar geleden nog verkopen om zich te kunnen richten op de Saab-auto's.

Verder gaf het bedrijf aan dat het stappen heeft genomen en onderneemt om de onderneming weer financieel gezond te maken. Zo heeft Swan een principeakkoord met zijn kredietverstrekkers over uitstaande leningen, die het bedrijf deels aanging voor de aankoop van Saab in 2010. De leningen worden volgens die afspraken omgezet in aandelen, tegen een prijs van 0,50 euro per aandeel. Daarmee zou het aandelenkapitaal groeien van 75 miljoen tot 500 miljoen. Dat moet nog wel door aandeelhouders worden goedgekeurd.

Bestuursvoorzitter Victor Muller is op dit moment niet van plan zijn belang op 30 procent of meer uit te laten komen. Dan zou hij verplicht een bod moeten doen op Swan.

Daarnaast wordt een nieuwe commissaris voorgesteld, de Amerikaan Martin E. Button. Hij houdt als enige toezicht op het bestuur. Button werkte in 2006 voor Spyker, als verantwoordelijke voor de Noord-Amerikaanse activiteiten.

Op 17 april beslissen aandeelhouders erover. Op 27 april publiceert Swan, dan mogelijk Spyker, het jaarrapport.

Gerelateerde artikelen