ANP23 nov '12 12:40Aangepast op 23 nov '12 13:25

EU-landen op zoek naar compromis begroting

BRUSSEL (AFN) - De Europese leiders zijn vrijdag in Brussel bijeengekomen om verder te zoeken naar een compromis voor de Europese meerjarenbegroting 2014-2020. Zij buigen zich over de voorstellen van hun voorzitter, Europees president Herman Van Rompuy.

Van Rompuy had zijn concept in de nacht van donderdag op vrijdag gepresenteerd op de eerste dag van de speciale top over de komende 7-jaarsbegroting. Het gaat om een aangepast plan. Daarmee hoopt hij de enorme meningsverschillen tussen de EU-landen te kunnen overbruggen. De rijkere landen willen minder geld naar Brussel, de armere landen willen juist meer uit Brussel.

De Britse premier David Cameron, die eerder al dreigde met een veto, liet vrijdagochtend weten dat de voorgestelde besparingen niet ver genoeg gaan. Nederland vreest te moeten inleveren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zinspeelt openlijk op een mislukken van de top.

Rutte

Premier Mark Rutte zei bij aankomst: ,,We zijn er echt nog niet uit.'' Hij bevestigde dat er grote verschillen zijn tussen de partijen aan tafel. Hij zei hard te gaan onderhandelen om een goede deal te bereiken voor de Nederlandse belastingbetaler. Rutte wilde inhoudelijk niet reageren op het nieuwste compromisvoorstel van Van Rompuy.

De premier had voor het gezamenlijke overleg met alle leiders ook een vooroverleg met onder andere Cameron.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen