ANP29 aug '12 17:49

AEX sluit hoger

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn woensdag overwegend lager gesloten, maar de Amsterdamse beurs maakte een kleine inhaalslag en eindigde licht in de plus. Na een grotendeels tamme handelsdag, zorgde een meevallend Amerikaans groeicijfer in de middaghandel voor een kleine opleving, die echter op de meeste Europese beurzen geen stand hield.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent (0,92 punt) hoger op 330,15 punten. De MidKap-index klom 0,4 procent (2 punten) tot 503,67 punten. De beurs in Frankfurt won 0,1 procent. Parijs en Londen daalden respectievelijk 0,5 en 0,6 procent.

Uit een nieuwe schatting bleek dat de grootste economie ter wereld in het tweede kwartaal met 1,7 procent is gegroeid. Bij de eerste raming werd uitgegaan van een groei met 1,5 procent. Amerikaanse beleggers zijn verder in afwachting van een belangrijke speech van Fed-president Ben Bernanke vrijdag.

Mario Draghi

ECB-president Mario Draghi, die dinsdag liet weten niet aanwezig te zullen op de topbijeenkomst van centrale bankiers eind deze week, liet van zich horen in een opiniestuk in de Duitse krant Die Zeit. Draghi stelde daarin dat de Europese Centrale Bank (ECB) in het licht van de eurocrisis ,,buitengewone maatregelen'' moeten nemen, maar wel binnen de grenzen van zijn mandaat zal blijven.

Italië zette woensdag met succes een staatslening van 9 miljard euro in de markt. De rente lag op 1,59 procent, tegen 2,45 procent bij de vorige vergelijkbare veiling. De Italiaanse premier Mario Monti had woensdag een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Merkel noemde de hervormingen in Italië indrukwekkend.

Stijgers

In de AEX werden de stijgers aangevoerd door AkzoNobel met een plus van 2,6 procent. De verffabrikant profiteerde van een adviesverhoging door Credit Suisse. Luchtvaartbedrijf Air France-KLM was de sterkste daler met een min van 2,2 procent. Op Schiphol had het bedrijf woensdag last van de vondst van een Duitse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog.

ING zakte 0,3 procent. De bank en verzekeraar onderzoekt volgens persbureau Reuters de mogelijkheid om de verkoop van zijn verzekeringactiviteiten in Hongkong los te koppelen van de overige Aziatische onderdelen die in de etalage staan. ING hoopt op die manier een betere prijs te krijgen.

Shell

Shell verloor 0,4 procent. Het olieconcern heeft een aantal pijpleidingen en terminals voor ruwe olie in de Golf van Mexico stilgelegd in verband met de komst van de orkaan Isaac. Ook de productie bij twee Amerikaanse raffinaderijen wordt uit voorzorg stilgelegd.

In Parijs verloor Bouygues bijna 9 procent na tegenvallende bedrijfresultaten van het Franse conglomeraat. Ook vielen de cijfers van het Franse cosmeticaconcern L'Oreal tegen. Het aandeel zakte ruim 4 procent.

De euro was 1,2545 dollar waard, tegen 1,2560 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 95,25 dollar per vat nadat schade in de Golf van Mexico door Orkaan Isaac was uitgebleven. Brentolie daalde 0,1 procent tot 112,50 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen