ANP9 mei '12 09:11

Herstructurering drukt Grontmij in het rood

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies uit voortgezette activiteiten geleden van 4,1 miljoen euro door kosten voor de herstructurering van het bedrijf. Dat blijkt uit cijfers die woensdag werden gepubliceerd.

Een jaar eerder werd een winst behaald van 2,9 miljoen euro. De omzet van Grontmij nam in het eerste kwartaal met 3,1 procent af tot 228,4 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. De autonome omzetdaling bedroeg 3,3 procent. Volgens Grontmij waren de resultaten in lijn met de eigen verwachtingen.

Grontmij kondigde in maart een herstructurering aan van het bedrijf, waarbij een paar honderd banen verdwijnen. Topman Michiel Jaski gaf aan dat de eerste stappen in het herstructureringsprogramma zijn gezet en dat 2012 een ,,jaar van transitie'' zal zijn voor voor Grontmij.

Gezond

De eerste resultaten van de herstructurering in Frankrijk zullen niet zichtbaar zijn voor de tweede helft van dit jaar, aldus het bedrijf. Volgens Jaski zit het grootste deel van de Franse activiteiten gezond in elkaar, maar zal het effect van de reorganisatie enige tijd duren.

Het bedrijf trekt 15 miljoen euro uit voor de reorganisatie. Een deel van die kosten zijn in het eerste kwartaal genomen. Dankzij de reorganisatie wil het bedrijf terugkeren naar een autonome jaarlijkse omzetgroei in 2015 van 3 tot 5 procent ten opzichte van het basisjaar 2012.

Claimemissie

In maart maakte Grontmij bekend 80 miljoen euro op te willen halen met een claimemissie. De claimemissie zal woensdag op de algemene aandeelhoudersvergadering van het bedrijf worden voorgelegd aan de aandeelhouders. De uitgifte moet medio 2012 worden afgerond, aldus Grontmij.

Volgens Jaski zal de opbrengst worden aangewend voor het aflossen van leningen en voor de financiering van de herstructurering van de onderneming. Overnames staan volgens de bestuursvoorzitter niet op de agenda.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen