ANP21 aug '12 12:41Aangepast op 21 aug '12 16:11

Euribor op laagte stand ooit

FRANKFURT (AFN) - De Euribor, het rentetarief waartegen Europese banken elkaar geld lenen, is dinsdag gedaald tot de laagste stand ooit. Dat heeft alles te maken met de verwachting van de financiële markten dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende maand met een renteverlaging komt om de eurocrisis te bezweren.

Het tarief voor leningen van 3 maanden ging van 0,325 op maandag naar 0,318 procent. Voor leningen van 6 maanden daalde de rente van 0,600 procent naar 0,591 procent.

De Euribor wordt dagelijks vastgesteld door de Banking Federation of the European Union, die 4500 Europese banken met in totaal 2,5 miljoen medewerkers vertegenwoordigt.

Herfinancieringsrente

Analisten verwachten in doorsnee dat de ECB de herfinancieringsrente in september verlaagt naar 0,5 procent. In juli ging de rente omlaag van 1 procent naar 0,75 procent, vooralsnog het laagste niveau ooit. De rente die banken krijgen op hun deposito's bij de ECB werd in juli op 0 procent gezet.

Het Euribortarief is een maatstaf voor een groot aantal rentetarieven die banken aan klanten berekenen. Een daling van het interbancaire tarief kan betekenen dat het voor klanten ook wat goedkoper wordt om geld te lenen. Aan de andere kant kan ook de rente op spaarrekeningen en deposito's omlaaggaan.

Gerelateerde artikelen