ANP13 feb '12 09:16Aangepast op 13 feb '12 09:48

AEX opent met winst

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs maandag hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden in de plus onder aanvoering van de bankaandelen. Beleggers reageerden opgelucht dat het Griekse parlement heeft ingestemd met de extra maatregelen die waren vereist voor nieuwe leningen aan het noodlijdende land.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,9 procent hoger op 323,05 punten. De MidKap-index won 1 procent tot 529,69 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,9 en 1 procent.

Een meerderheid van het Griekse parlement heeft zondagavond ingestemd met ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. Voorafgaand aan de stemming in het parlement betoogden 80.000 mensen in Athene. Daarbij braken opnieuw rellen uit.

Nieuwe hulppakket

De Europese ministers van Financiën beslissen naar verwachting woensdag over het nieuwe hulppakket aan Griekenland. Griekenland heeft het geld voor 20 maart nodig om leningen te kunnen aflossen.

De hoop dat een Grieks bankroet zal worden voorkomen zorgde voor koerswinsten onder de banken en verzekeraar, die veel Griekse staatsobligaties in handen hebben. In Parijs steeg Société Générale 2,3 procent en Commerzbank klom in Frankfurt 4 procent.

Stijgers en dalers

In de AEX voerde bank en verzekeraar ING de stijgers aan met een winst van 3,8 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam volgde met een plus van 3,4 procent. Baggeraar Boskalis was de sterkste daler met een min van 1 procent.

In de MidKap ging bank en verzekeraar SNS Reaal aan kop met een winst van 5,1 procent. Wereldhave klom 0,3 procent na publicatie van jaarcijfers. De vastgoedinvesteerder Wereldhave heeft in 2011 een winst behaald van 63 miljoen euro. Dat is duidelijk lager dan een jaar eerder, toen het resultaat uitkwam op 95,1 miljoen euro. Wereldhave stelt een dividend voor van 4,70 euro per aandeel over 2011.

Holland Colours

Op de lokale markt zakte Holland Colours 2,8 procent. De pigmentspecialist zag de omzet in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2011/2012 met 3 procent dalen. Ook realiseerde het bedrijf een negatief nettoresultaat doordat de stijgingen in grondstofprijzen niet geheel konden worden doorberekend in de verkoopprijzen van de producten.

In Londen steeg Cable & Wireless Worldwide ruim 28 procent. Het Britse telecomconcern Vodafone overweegt een overnamebod uit te brengen op het bedrijf dat eigenaar is van het grootste glasvezelnetwerk in het Verenigd Koninkrijk.

De euro zat in de lift en was 1,3275 dollar waard, tegen 1,3183 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg ruim 1 procent tot 99,74 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent duurder op 118,28 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen