ANP27 apr '12 22:26

Wall Street zet winstreeks door

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn vrijdag met lichte winst gesloten. Dat was de vierde dag met plussen op rij. Sterke bedrijfsresultaten van onder meer Amazon.com wogen zwaarder dan een teleurstellend groeicijfer over de Amerikaanse economie. Ook kwam een licht meevallend cijfer naar buiten over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 23,69 punten (0,2 procent) hoger op 13.228,31 punten en de breed samengestelde S&P 500 steeg 3,38 punten (0,2 procent) tot 1403,36 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom 18,59 punten (0,6 procent) tot 3069,20 punten.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van 2012 met 2,2 procent is gegroeid. Economen hadden gemiddeld gerekend op een groei met 2,5 procent. In het laatste kwartaal van 2011 groeide de grootste economie ter wereld nog met 3 procent.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in april vrijwel onveranderd gebleven in vergelijking met een maand eerder, zo maakte de Universiteit van Michigan bekend. Het cijfer viel wel iets hoger uit dan in een voorlopige raming werd gemeld.

Internetwinkel Amazon.com schoot bijna 16 procent omhoog na beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het bedrijf maakte donderdag nabeurs bekend dat de omzet met 34 procent is gestegen tot 13,2 miljard dollar. Hetonlinereisbureau Expedia sprong ruim 23 procent omhoog. De cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten.

Chevron

De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron zag de winst in het eerste kwartaal licht stijgen, ondanks een lagere olie- en gasproductie. Chevron ging licht omlaag.

Koffieketen Starbucks maakte cijfers bekend die beter waren dan verwacht, maar de verkopen in Europa waren een teleurstelling. Het aandeel verloor 5,3 procent.

Ford

Ford Motor ging 2,2 procent omlaag. De op een na grootste autofabrikant in de VS zag de winst in het afgelopen kwartaal halveren, onder meer door zwakte op de Europese automarkt.

De fabrikant van consumentengoederen Procter & Gamble ging 3,6 procent omlaag. De producent van onder meer Gillette en Pampers maakte een lager resultaat bekend en stelde de winstverwachting voor dit jaar neerwaarts bij.

De euro stond op 1,3237 dollar, tegen 1,3250 dollar aan het einde van de handel in Europa. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 104,65 dollar per vat. Brent verloor 0,4 procent.

Gerelateerde artikelen