ANP19 okt '12 11:53

Weinig beweging op Europese beurzen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers namen wat gas terug na de recente koerswinsten. Tegenvallende resultaten van de Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft en Google wogen op het sentiment.

,,Het is redelijk rustig op de beurzen. We hobbelen wat voort richting het weekeinde. Italië heeft 18 miljard euro opgehaald bij spaarders en dat zal de markt mogelijk wel wat kalmeren. Voor de rest zitten we een beetje in een impasse. Hoe we daar uit zullen komen, hangt grotendeels af van de kwartaalcijfers van bedrijven", aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 334,53 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 533,77 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.

Crash 1987

De Amsterdamse beurs kende precies 25 jaar geleden een van de zwartste dagen uit zijn geschiedenis. De AEX crashte op maandag 19 oktober 1987 en verloor in één dag 12 procent aan waarde.

De EU-landen hebben op de top in Brussel een compromis bereikt over een gemeenschappelijk toezicht voor banken in de eurozone. Het wettelijk kader moet eind dit jaar zijn voltooid. De praktische omzetting kan dan geleidelijk in de loop van volgend jaar volgen.

DE Master Blenders

Grootste stijger in de AEX was DE Master Blenders met een winst van ruim 2 procent. Het aandeel profiteerde van het nieuws dat de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser haar belang in het koffie- en theebedrijf heeft uitgebreid tot 15,05 procent.

ING daalde 1,8 procent. De bank en verzekeraar heeft zijn verzekeringsactiviteiten in Hongkong, Thailand en Macau verkocht aan Pacific Century Group (PCG) voor ruim 1,6 miljard euro. De transactie levert ING een boekwinst op van circa 1 miljard euro.

TomTom

TomTom was een opvallende stijger in de MidKap met een plus van 6,7 procent. Het navigatiebedrijf koerste de afgelopen tijd al hoger op overnamespeculatie.

De euro was 1,3051 dollar waard, tegen 1,3102 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 92 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,2 procent duurder op 112,69 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen