ANP8 feb '12 07:52Aangepast op 8 feb '12 08:33

'Beurs begint hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal woensdag hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen voorzichtig hoger beginnen in navolging van de positieve stemming in Azië. Beleggers blijven hopen dat Griekenland akkoord zal gaan met de voorwaarden voor verdere financiële steun en een bankroet van het land zal worden voorkomen.

,,De AEX opent zo'n 1 punt hoger in navolging van een voorzichtig hoger slot op Wall Street en de koerswinsten in Azië. Het blijft vooral wachten op Griekenland en tot die tijd zal er weinig gebeuren'', aldus Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands.

Het crisisberaad tussen de Griekse premier Lucas Papademos en de leiders van de Griekse regeringspartijen is verschoven naar woensdagochtend. Dat meldde een woordvoerster van Papademos dinsdagavond. De premier zal de partijleiders een eindvoorstel voorleggen dat ervoor moet zorgen dat het land in aanmerking blijft komen voor nieuwe noodleningen.

Wavin

Met het akkoord van de onwillige partijleiders hoopt Griekenland alsnog aanspraak te kunnen maken op het eerder door de EU en het IMF toegezegde pakket hulpleningen ter waarde van 130 miljard euro.

Aan het overnamefront liet het Mexicaanse Mexichem weten de Nederlandse buizenfabrikant Wavin over te nemen. Het bedrijf biedt 10,50 euro per aandeel op het bedrijf. Wavin beveelt het bod bij zijn aandeelhouders aan.

Grieks bankroet

De bouwbedrijven BAM, Heijmans en Ballast Nedam zullen woensdag mogelijk reageren op adviesverlagingen door SNS Securities.

In het Verre Oosten gingen de beurzen woensdag omhoog. Beleggers waren optimistisch dat een Grieks bankroet zal worden voorkomen. In Tokio steeg de Nikkei 1,1 procent en eindigde voor het eerst in 3 maanden tijd weer boven de 9000 punten.

Onzekerheid

Ook in New York waren de ogen vooral gericht op Griekenland en bleven beleggers voorzichtig optimistisch. De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag met kleine winsten. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 12.878,20 punten. De S&P 500-index klom 0,2 procent en technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent.

Beleggers op de Europese beurzen hielden zich eerder op de dag grotendeels afzijdig door de aanhoudende onzekerheid over de afloop van het Griekse schuldendrama. De AEX sloot 0,3 procent hoger op 325,97 punten. De MidKap-index steeg 0,1 procent tot 531,08 punten. Londen eindigde onveranderd, Frankfurt verloor 0,2 procent, terwijl de beurs in Parijs 0,2 procent won.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3275 dollar waard, tegen 1,3245 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 99,13 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 116,35 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen