ANP7 feb '12 11:50

Beurzen wachten op Griekenland

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen schommelden dinsdag rond de slotkoersen van een dag eerder. De focus bleef gericht op Griekenland, waar de bezuinigingsmaatregelen die nodig zijn om verdere financiële steun veilig te stellen op steeds meer weerstand stuiten.

,,Griekenland blijft de stemming bepalen en het is afwachten welke kant het op zal gaan. In Amsterdam kwam ArcelorMittal met prima cijfers en goede groeivooruitzichten. Ook de cijfers vanImtech waren goed. Aan het rentefront gebeurt er niet zoveel en aandelen blijven historisch gezien erg goedkoop'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel onveranderd op 324,96 punten. De MidKap-index bleef ongewijzigd op 530,74 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 0,7 procent.

Staking Griekenland

De grootste Griekse vakbonden riepen dinsdag op tot een staking van 24 uur nadat de regering liet weten nog dit jaar 15.000 ambtenaren te ontslaan. De vermindering van het ambtenarenapparaat zou een van de eisen zijn van Europa en het IMF.

De beurzen verwerkten ook bedrijfsresultaten. In de AEX ging roestvrijstaalproducent Aperam aan kop met een winst van 7,6 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook voorziet het voormalige onderdeel van ArcelorMittal een verbetering van het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van 2012.

ArcelorMittal

ArcelorMittal klom 2,2 procent. Het staalbedrijf leed in het vierde kwartaal van 2011 onverwacht een nettoverlies vanwege een aantal bijzondere kostenposten. De omzet en het bedrijfsresultaat voldeden wel aan de verwachtingen.

Air France-KLM zakte 2,4 procent. De Franse luchtvaartmaatschappij Air France verwacht dinsdag meer vluchten te moeten schrappen door de uitbreiding van een staking.

Wereldhave weg uit VS

In de MidKap behoorde Wereldhave tot de grootste stijgers met een winst van 1,8 procent. Het vastgoedbedrijf trekt zich terug uit de Verenigde Staten en gaat zich volledig richten op winkelcentra in West-Europa en kantoren in Parijs en Madrid. Technisch dienstverlener Imtech won 1,5 procent na goed ontvangen jaarcijfers.

In Zürich zakte UBS 0,8 procent. De grootste bank van Zwitserland waarschuwde voor matige resultaten in het lopende eerste kwartaal vanwege de aanhoudende onzekerheden in de eurozone.

Fusie

Xstrata daalde in Londen 2,8 procent. De Brits-Zwitserse mijnbouwer bereikte overeenstemming met de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore over een fusie ter waarde van 90 miljard dollar. Het is de grootste transactie ooit in de grondstoffensector.

De euro was 1,3120 dollar waard, tegen 1,3110 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 96,20 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,4 procent duurder werd op 116,38 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen