ANP12 feb '12 23:58Aangepast op 13 feb '12 05:26

Grieks parlement stemt in met bezuinigingen

Premier Lucas Papademos. EPA
Premier Lucas Papademos. EPA

ATHENE (ANP) - Een meerderheid van het Griekse parlement heeft zondagavond ingestemd met ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. Die waren vereist voor nieuwe leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het land moet 3,3 miljard euro snijden in lonen, pensioenen en banen. Het minimumloon zakt naar netto circa 450 euro per maand. De overheid gaat de komende jaren bovendien 150.000 ambtenaren ontslaan. Griekenland moet hiertoe overgaan om in aanmerking te komen voor 100 miljard euro aan leningen en 30 miljard euro aan garanties. Europese ministers van Financiën beslissen woensdag over het hulppakket.

Griekenland heeft het geld voor 20 maart nodig om leningen te kunnen aflossen. De EU en het IMF hadden de druk op Griekenland flink opgevoerd. Ze zeiden de gebroken beloftes van de laatste maanden beu te zijn.

Heftige debatten

Van de parlementsleden stemden 200 voor de maatregelen en 74 tegen. Enkele linkse fracties en de rechtse LAOS-partij stemden tegen, evenals enkele dissidente leden van regeringsfracties. Parlementsleden hadden urenlang heftige debatten gevoerd over de omstreden voorstellen. De voorzitter moest meermalen ingrijpen bij scheldpartijen en beledigingen. De partijloze premier Lucas Papademos had de volksvertegenwoordigers zondag in een toespraak op het hart gedrukt het voorstel niet af te keuren. Anders zou Griekenland volgens hem bankroet gaan.

Voorafgaand aan de stemming in het parlement betoogden 80.000 mensen in Athene. Daarbij braken opnieuw rellen uit. Bioscopen, cafés en banken werden in brand gestoken. Winkels werden geplunderd. Een paar honderd betogers vochten uren met de oproerpolitie, die met traangas schoot. Minstens 30 agenten raakten gewond. Er zouden ook tientallen arrestaties zijn verricht. Ook in toeristenoorden als Kreta waren rellen. Tot het protest was opgeroepen door de vakbonden, die zelf spreken van een opkomst van ongeveer 200.000 demonstranten.

Gerelateerde artikelen