ANP27 dec '12 11:21

'Werkomstandigheden Foxconn verbeteren'

EPA
EPA

NEW YORK (AFN) - De werkomstandigheden bij het Chinese Foxconn, waar onder meer een groot deel van de Apple-electronica wordt gemaakt, zijn aan het verbeteren. Dat schrijft de krant The New York Times donderdag.

De werkuren worden verminderd en de lonen gaan omhoog. De veranderingen volgen op protesten van werknemers en wereldwijde publiciteit over de belabberde werkomstandigheden die zouden hebben geleid tot meerdere zelfdodingen.

Volgens de krant vond er in maart overleg plaats tussen een hoge functionaris van Apple en het bestuur van Foxconn, met de werkomstandigheden als belangrijkste onderwerp. De Amerikaanse electronicagigant zou de grootste private werkgever van China hebben gedwongen veranderingen door te voeren. De mensen die deiPads en iPhones in elkaar zetten, zouden daarna verbeteringen in hun werkomgeving hebben zien plaatsvinden. Het werkcomfort werd iets verbeterd en Foxconnbeloofde dat in juli volgend jaar alle werknemers niet langer dan 49 uur per week zouden werken. Eerder werden er soms weken van 100 uur gemaakt.

Apple besloot dit jaar meer aandacht en geld aan de sociale aspecten van werk te besteden, aldus The New York Times. De onderneming verdrievoudigde de afdeling die zich bezighoudt met arbeidsomstandighden en sprak onder meer voor het eerst met Chinese milieuactivisten. Het voorbeeld dat Apple en Foxconnstellen zal zeker moeten worden gevolgd door andere multinationals en Chinese werkgevers, bevestigen functionarissen van andere grote bedrijven. ,,Als het grootste bedrijf de werkuren omlaag brengt en de lonen verhoogt, zal iedere andere fabriek hetzelfde moeten doen, of ze het nu willen of niet'', aldus een bestuurder van computerfabrikant Hewlett-Packard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen