ANP26 jan '12 13:06Aangepast op 26 jan '12 14:12

Rode cijfers voor Nokia

ANP
ANP

HELSINKI (AFN) - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia heeft vorig jaar ondanks de introductie van zijn eerste Windows Phone de winst en omzet zien dalen. Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

Nokia boekte een verlies van 1,2 miljard euro, tegen een winst van 1,85 miljard euro in 2010. De omzet daalde van 42,45 miljard euro naar 38,66 miljard eind vorig jaar. In het vierde kwartaal realiseerde Nokia een operationeel verlies van 954 miljoen euro. In dat cijfer is een eenmalige last meegenomen van 1,1 miljard euro.

De Finse mobieltjesfabrikant ondervindt vooral hevige concurrentie op de smartphonemarkt van rivalen Samsung en Apple. Nokia heeft daardoor veel marktaandeel verloren. Het Finse bedrijf verkocht vorig jaar in totaal 77,3 miljoen smartphones, een daling van 25 procent ten opzichte van 2010.

Lumia

Nokia is ongeveer een jaar geleden een samenwerkingsverband aangegaan met de Amerikaanse softwaregigant Microsoft om het tij te keren. In oktober bracht Nokia zijn eerste Windows Phones op de markt, de Nokia Lumia 710 en 800, om marktaandeel terug te winnen van zijn rivalen. Nokia verkocht in het vierde kwartaal 1 miljoen Windows Phones.

Het resultaat van Nokia, dat beter was dan waar analisten in doorsnee rekening mee hielden, werd goed ontvangen door beleggers. Het aandeel, genoteerd aan de beurs in Helsinki, noteerde 4,3 procent hoger in de middaghandel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen