ANP10 mei '12 14:12

FNV wil regie over WW na 'prutswerk' overheid

AMSTERDAM (AFN) - Het is prutswerk wat VVD en CDA met D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben afgesproken over de WW, vindt de FNV. Hoofdbestuurder Leo Hartveld van de vakcentrale waarschuwt dat de Werkloosheidswet en de fondsen met geld voor de uitkeringen niet in goede handen zijn bij de overheid. En hij vindt het helemaal een slecht idee om, zoals de gelegenheidscoalitie wil, werkgevers verantwoordelijk te maken voor de eerste zes maanden WW als ze iemand ontslaan. Hartveld wil dat de werknemers en de vakbonden de regie krijgen.

De coalitie ,,laat een ontslagen werknemer in die eerste zes maanden helemaal over aan de grillen van een werkgever'', aldus Hartveld. De FNV'er verwacht niet dat bazen echt hun best gaan doen om ontslagen personeel zo snel mogelijk aan ander werk te helpen. ,,Want wat gebeurt nu in de opzegtermijn? Wat doet een werkgever dan voor iemand?'' vraagt hij zich af. Volgens hem doet een gemiddelde werkgever nu heel weinig om te voorkomen dat mensen in de WW belanden.

Bovendien zeggen ondernemers zelf ook dat ze er niet op zitten te wachten, zo geeft de FNV'er aan. Vooral het midden- en kleinbedrijf wil niet zorg dragen voor de eerste 6 maanden WW en de arbeidsbemiddeling op poten zetten voor hun ontslagen personeel. ,,Dit gaat zorgen voor een verder gaande tweedeling op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers wordt het alleen maar aantrekkelijker om mensen op tijdelijke basis aan te nemen. De groenteboer op de hoek gaat niemand meer in vaste dienst nemen als ze na de loondoorbetalingsplicht bij ziekte ook nog verantwoordelijkheid krijgen voor de WW.''

Wanbeleid

Hartveld denkt dat de werknemers en hun vertegenwoordigers beter de regie kunnen nemen. Hij spreekt van wanbeleid de afgelopen 10 jaar in de WW, sinds de overheid de sociale partners op afstand heeft gezet. ,,Er wordt nu geprutst aan de WW en niet nagedacht over hoe een werkloosheidsvoorziening eruit zou moeten zien.'' Volgens hem wordt ,,de hele arbeidsvoorziening ontmanteld'' en hij wijst op bezuinigingen op het UWV, waardoor er nauwelijks meer ruimte is voor persoonlijke begeleiding van werklozen naar een baan.

Ook is er de afgelopen jaren in zijn ogen onzorgvuldig omgesprongen met de goed gevulde WW-fondsen. Volgens hem zijn er ,,miljarden euro's doorheen gejast'' en laat politiek Den Haag onterecht geld van werknemers voor hun werkloosheidsverzekering meetellen in de overheidsfinanciën om de begroting op orde te krijgen.

,,De WW is niet in veilige handen bij de overheid en ook niet bij de werkgevers. Als je wat wil veranderen, geef het dan in handen van de werknemers en hun vakbonden. Maak de WW weer een werknemersverzekering waarvoor kostendekkende premies moeten worden opgehoest.'' Volgens Hartveld moet daarvoor ongeveer het dubbele worden betaald van wat werkgevers nu aan premie betalen. Dat hoeven werkgevers niet helemaal te betalen. De FNV heeft al eerder aangegeven dat ze werknemers weer zelf WW-premie wil laten betalen om zo op langere termijn de regie over het sociale vangnet terug te kunnen krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen