ANP12 aug '12 11:07

SP groeit naar 37 zetels in de peiling

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - De SP is in de peilingen naar grote hoogten gestegen. Precies een maand voor de verkiezingen komt de partij uit op 37 zetels. Daarmee laat de partij van Emile Roemer de VVD ver achter zich. De partij van Mark Rutte staat op 31 zetels. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

De SP staat drie zetels hoger dan vorige week. De VVD verliest juist een zetel ten opzichte van vorige week in de peiling van De Hond.

Volgens De Hond heeft de SP vooral zetels weggesnoept van de PvdA, die deze week wegzakt van 17 naar 15 zetels. Van alle PvdA-stemmers in 2010 zegt 39 procent nu op de SP te zullen stemmen, aldus de Hond.

PVV en GroenLinks

De PVV en GroenLinks leveren allebei een zetel in ten opzichte van vorige week. De twee partijen staan respectievelijk op 17 en 4 zetels in de jongste peiling van De Hond. Ook deze partijen hebben volgens de opiniepeiler veel zetels verloren aan de SP. Van de GroenLinks-kiezers in 2010 stemt nu 30 procent op de SP. Bij de PVV is dat 15 procent.

Het CDA blijft gelijk met 14 zetels. D66 en de ChristenUnie wonnen ieder een zetel. Daarmee staat D66 nu op 16 zetels en ChristenUnie op 8.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen