ANP10 aug '12 22:43

Hockeysters pakken weer goud op Spelen

LONDEN (ANP) - De Nederlandse hockeysters hebben opnieuw de olympische titel veroverd. In de finale versloeg het team van bondscoach Max Caldas vrijdag in Londen de Argentijnse vrouwen met 2-0. Bij de vorige Spelen, in Peking, zegevierde Oranje met dezelfde cijfers. Toen was China de tegenstander.

Beide doelpunten vielen na rust. Carlien Dirkse van den Heuvel (rebound na een strafcorner) en Maartje Paumen (strafcorner) maakten de doelpunten en bezorgden Oranje bij de hockeyvrouwen zo voor de derde maal (ook in 1984) goud op de Spelen.

In de eerste helft zag het er nog niet naar uit dat Nederland weer een olympische hockeytitel bij zou mogen schrijven. Bij beide landen, die elkaar door en door kennen, regeerde de angst. Het was in 4 jaar tijd al de vierde finale tussen de twee hockeygrootmachten bij de vrouwen. Van de vorige drie ontmoetingen won Argentinië er twee (Champions Trophy en WK, allebei in 2010) en Nederland er één (Champions Trophy 2011).

Grote verschillen

De verschillen met de andere landen zijn zo groot, dat op voorhand al vrij duidelijk was dat Nederland en Argentinië ook op de Spelen elkaar weer in de eindstrijd tegen zouden komen. Nieuw-Zeeland voorkwam die 'droomfinale' nog bijna door in de halve finale Oranje op 2-2 te houden. In de shoot-outs trok het team van Caldas, dat tot aan de finale op de Olympische Spelen weinig indruk maakte, alsnog aan het langste eind.

De behendige Argentijnse Luciana Aymar, die vrijdag haar 35e verjaardag vierde, zorgde in de saaie eerste helft af en toe nog voor wat opwinding en met een laag schot zette ze Joyce Sombroek na ruim een kwartier voor het eerst aan het werk. Even daarvoor was Argentinië met de eerste strafcorner van de wedstrijd ook al behoorlijk dicht bij een doelpunt. Nederland mocht voor rust ook twee strafcorners nemen, maar de pogingen van specialiste Maartje Paumen troffen geen doel.

Raak

Na 10 minuten in de tweede helft was het wel raak. Mutio redde eerst nog wel op de inzet van Paumen, maar in de rebound sloeg de attente Carlien Dirkse van den Heuvel de bal in het doel. De Argentijnse vrouwen protesteerden enige tijd. Kort voordat de strafcorner werd toegekend, kwam de bal tegen de voet van een Nederlandse speelster. Het spel werd echter niet stilgelegd.

Paumen, de levenspartner van Dirkse van den Heuvel, besliste het duel even later door de bal uit een strafcorner hard en hoog in het doel te slaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen