ANP21 aug '12 07:28Aangepast op 21 aug '12 09:57

Cryo-Save ziet winst omslaan in verlies

ZUTPHEN (AFN) - Cryo-Save, de grootste stamcelbank van Europa, heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar veel last gehad van de economische malaise in Spanje en Italië. Ook een eenmalige herstructureringslastvan 2 miljoen euro drukte op het resultaat. De onderneming verwacht echter dat in de tweede helft van het jaar het resultaat aanzienlijk zal verbeteren.

In de eerste 6 maanden kwam het bedrijfsresultaat uit op een verlies van 2,8 miljoen euro, terwijl in 2011 nog een resultaat van 2 miljoen werd geschreven. Netto leed Cryo-Save een verlies van 3,2 miljoen euro, tegen een winst van 1,3 miljoen in 2011. De omzet daalde van 21,1 miljoen euro vorig jaar naar 19 miljoen euro dit jaar.

In Spanje daalde de omzet als gevolg van de economische onrust. In Italië kreeg Cryo-Save ook te maken met een Italiaanse distributeur die in het tweede kwartaal voor zichzelf begon. Dat had volgens topman Arnoud van Tulder een impact van circa 0,5 miljoen. Cryo-Save is van plan om juridische actie te ondernemen tegen het Italiaanse bedrijf dat het contract heeft verbroken.

Hogere opslagcijfers

In andere Europese landen verbeterde het resultaat of bleef het stabiel. In India en Zuid-Afrika waar het bedrijf ook actief is, realiseerde Cryo-Save hogere opslagcijfers.

Van Tulder denkt dat Cryo-Save het grootste groeipotentieel heeft in India. Maar ook in Europese landen ziet hij mogelijkheden. Dat geldt ook voor Spanje, waar het bedrijf nu probeert om klanten direct te benaderen en niet te wachten tot artsen een zwangere vrouw informeren over de mogelijkheid van stamcelopslag. De topman wil groeien in de landen waar het bedrijf al zit en heeft geen plannen om nieuwe markten te veroveren.

Kostenbesparingen

De onderneming beëindigde in de afgelopen maanden definitief de activiteiten in Frankrijk, nadat na meerdere rechtszaken duidelijk was geworden dat het land geen toestemming zal geven voor stamcelafname en -opslag. Dat bracht eenmalige kosten met zich mee. Ook maakte Cryo-Save een eind aan de activiteiten van Cryo-Lip, de opslag van volwassen stamcellen afkomstig uit vetweefsel. Cryo-Lip was sinds een jaar actief in de Verenigde Staten, maar er bleek onvoldoende belangstelling voor te bestaan.

Het beëindigen van Cryo-Lip en de activiteiten in Frankrijk, samen met verdere kostenbesparingen leveren een besparing op van in totaal 2,9 miljard euro. De onderneming meldde ook dat in het tweede kwartaal van 2012 de Spaanse markt al gestabiliseerd leek en ook de Italiaanse dochteronderneming beter presteerde.

Dit zal er toe leiden dat Cryo-Save in de tweede helft van het jaar een ,,significant hogere ebitda'' zal rapporteren, aldus de stamcelbank. Tegen het einde van de eerste 6 maanden beschikte Cryo-Save nog steeds een liquiditeitspositie van 6,1 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen