ANP2 apr '12 19:34Aangepast op 2 apr '12 21:35

Industrie helpt Wall Street aan winst

NEW YORK (AFN) - Wall Street wist maandag een verlies bij de handelsaanvang om te buigen in winst. Daarmee lijkt de postieve teneur in het eerste kwartaal door te zetten. Het herstel was vooral te danken aan een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse industrie. Vrijdag sloten de graadmeters het sterkste kwartaal in ruim twee jaar af.

Ruim een half uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,6 procent hoger op 13.286,25 punten en de S&P 500-index ging 0,9 procent vooruit tot 1420,94 punten. De Nasdaq won 1 procent en kwam daarmee op 3121,57 punten.

Een half uur na de openingsbel werd bekendgemaakt dat de inkoopmanagersindex in de VS steeg van 52,4 in februari naar 53,4 in maart. Economen rekenden in doorsnee op een stand van 53. Een stand boven 50 punten duidt op groei, daaronder is er sprake van krimp.

Inkoopmanagersindices

Eerder op de dag kwamen er ook inkoopmanagersindices naar buiten over de industrie in China en in Europa. De Chinese industrie kende de sterkste groei in een jaar, terwijl de Europese sector opnieuw kromp.

Het positieve cijfer over de Amerikaanse industrie zorgde vooral voor hogere koersen in grondstofgerelateerde fondsen. Aluminiumproducent Alcoa steeg 2,1 procent, fabrikant van onder meer mijnbouwapparatuurCaterpillar ging 1,2 procent vooruit.

Olieprijzen

Ook de olieprijzen liepen flink op na het nieuws over de industrie. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 2,2 procent duurder en kostte 105,29 dollar. Brentolie ging ook 2,2 procent in prijs omhoog naar 125,55 dollar per vat.

Cosmeticagigant Avon was een van de uitblinkers met een koerswinst van 17,5 procent. Het bedrijf maakte bekend een niet-bindend overnamevoorstel te hebben gekregen van rivaal Coty, dat 10 miljard dollar (7,5 miljard euro) zou willen betalen om Avon in te lijven. Avon wees het bod af omdat het veel te laag zou zijn. Coty verklaarde zich bereid tot een hoger bod als het de boekhouding van Avon mag inzien.

Groupon (min 14,6 procent) trok de aandacht in negatieve zin. De Amerikaanse advertentiesite heeft een veel groter verlies geleden in het vierde kwartaal dan eerder werd gemeld. Ook de omzet pakte lager uit dan verwacht. Volgens het bedrijf zit er een ,,wezenlijke zwakte'' in het interne controlesysteem van de financiële rapportage.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen