ANP27 nov '12 11:35

OESO: ook volgend jaar nog krimp in eurozone

ANP
ANP

PARIJS (AFN) - De economie van de 17 eurolanden krimpt ook volgend jaar nog, met 0,1 procent. Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die eerder voor 2013 nog uitging van een groei met 0,9 procent. Dit jaar voorziet de OESO een krimp van 0,4 procent, dat was 0,1 procent.

Voor de Nederlandse economie voorziet de OESO volgend jaar een licht herstel van 0,2 procent. Bij de vorige raming in mei was dat nog 0,7 procent. Dit jaar krimpt de economie in ons land naar verwachting met 0,9 procent. In mei ging de OESO uit van 0,6 procent krimp in 2012.

De wereldeconomie maakt volgens de OESO de komende 2 jaar een aarzelend en onevenwichtig herstel door. De grootste bedreiging blijft de eurocrisis, maar ook de politieke impasse over het Amerikaanse begrotingsbeleid kan tot een nieuwe recessie leiden, waarschuwt de denktank.

Structurele hervormingen

,,Regeringen moeten daadkrachtig handelen en alle middelen gebruiken die zij tot hun beschikking hebben om het vertrouwen te herstellen en de economie en banenmarkt te stimuleren'', zei secretaris-generaal Angel Gurría van de OESO. Daarvoor zijn ook structurele hervormingen noodzakelijk, aldus de organisatie.

De Amerikaanse economie groeit volgend jaar naar verwachting met 2 procent, na een groei van 2,2 procent dit jaar. Dan moeten de Verenigde Staten echter wel de zogenoemde fiscal cliff weten te omzeilen, een pakket bezuinigingen en lastenverzwaringen dat automatisch in werking treedt als de Democraten en Republikeinen het niet eens worden over een nieuw begrotingsbeleid.

Ook de Japanse economie blijft volgens de OESO groeien, maar fors trager dan eerder werd gedacht. Hetzelfde geldt voor grote economieën in opkomst als China, India, Brazilië en Rusland. Voor de gehele wereldeconomie voorspelt de OESO een groei van 2,9 procent dit jaar en 3,4 procent in 2013. Eerder was dat nog respectievelijk 3,4 en 4,2 procent.

Gerelateerde artikelen